Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Veliki pad slobode medija u Srbiji

Srbija se na listi medijskih sloboda Reportera bez granica za 2019. godinu nalazi na 90. mestu, što je pad za 14 mesta u odnosu na prošlu godinu, objavila je ta organizacija.

Reporteri bez granica su saopštili da se poslednjih godina beleži pad slobode medija u Evropi, što ide ruku pod ruku sa erozijom institucija i jačanjem autoritarnih vlada.

U proteklih godinu dana zabeležena su ubistva novinara, pokušaji ubistva, ali i fizičko i verbalno nasilje. Reporteri bez granica navode i da su novinari podvrgnuti različitim formama pritiska i zastrašivanja.

Uprkos svemu tome, Evropa je i dalje kontinent na kom mediji uživaju najviše slobode, ali istraživački novinari rade pod sve većim pritiskom.

U delu izveštaja o Srbiji, Reporteri bez granica navode napade na novinare koji istražuju korupciju. Ističu slučaj Milana Jovanovića, kojem je zapaljena kuća u decembru.

Ukazuju i da je u tom slučaju uhapšen predsednik opštine Grocka, koji je iz partije predsednika Aleksandra VUčića, i da je Milan Jovanović pod punom policijskom zaštitom.

Iza Srbije na listi su Severna Makedonija (95) i Crna Gora (104), ali su ispred Hrvatska (64), BiH (63) i Slovenija (34).

Najveću slobodu mediji uživaju i Norveškoj, Finskoj i Švedskoj, dok poslednja mesta zauzimaju Severna Koreja (179) i Turkmenistan (180).

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE