Vesić: Na sajtu grada javna rasprava o planu za KVALITET VAZDUHA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vesić: Na sajtu grada javna rasprava o planu za KVALITET VAZDUHA

  Na sajtu Grada Beograda će od sutra biti postavljen Plan grada za poboljšanje kvaliteta vazduha za narednih deset godina, koji sadrži kratkoročne i dugoročne mere za smanjenje zagađenja vazduha, koji će narednih 15 dana biti na javnoj raspravi, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

  Vesić je za RTS izjavio da su predložene 43 mere za smanjenje zagađenosti vazduha u Beogradu. “Razumem zabrinutost ljudi, ali zagađenje vazduha ne postoji od juče. Grad Beograd se odnosi odgovorno prema ovom problemu”, rekao je Vesić.

  On je naveo da je utvrđeno da češće pranje ulica utiče na smanjenje zagađenosti vazduha, zbog čega je jedna od predloženih kratkoročnih mera nabavka 50 cisterni za pranje ulica i još 100 novih zglobnih autobusa na gas u narednoj godini.

  “Doneli smo odluku da nijedno dizel vozilo više ne bude nabavljeno u gradskom prevozu”, rekao je Vesić.

  Prema njegovim rečima, ove godine se planira nabavka 25 novih mernih stanica za merenje kvaliteta vazduha, sa softverima koji će moći da predviđaju zagađenje, za šta je planirano izdvanjanje 400 miliona dinara.

  U dugoročne mere za smanjenje zagađenja, prema planu od 2021. do 2031. godine koji će Grad nakon završetka javne rasprave proslediti Ministarstvu za zaštitu životne sredine, Vesić je ubrojao nabavku 500 novih autobusa, izgradnju 50 kilometara tramvajskih linija, uvođenje rečnog prevoza i izgradnju dva tunela.

  Prema njegovim rečima, dugoročne mere za smanjenje zagađenja vazduha predviđaju i izgradnju 110 kilometara novih biciklističkih staza i uvođenje sistema javnih bicikala, gašenje kotlarnica za daljinsko grejanje i subvencionisanje gašenja individualnih ložišta.

  Otvaranje Savskog trga i spomenika 27. januara

  Zamenik gradonačelnika izjavio je da će rekonstruisani Savski trg i spomenik Stefanu Nemanji koji se na njemu nalazi, svečano biti otvoreni 27. januara.

  Vesić je za rekao da je završena rekonstrukcija trga od 32.000 kvadrata, i da je posađeno 250 novih stabala. Kako je naveo, završena je i rekonstrukcija fasade zgrade bivše Železničke stanice, u kojoj će se ubuduće nalaziti Muzej istorije Srbije.

  “Iza same stanice ukrštaju se dve linije metroa, to je mesto koje će postati novi centar grada”, rekao je Vesić.

  Izvor: Agencije, RTS

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE