Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Spašavanje Kipra: Šta Nemačka poručuje ostatku Evrope

    Jedan od aspekata finansijskog spasavanja Kipra o kojem se proteklih dana najviše priča je da Berlin vuče konce u Evropi. Prema podacima iz nekoliko izveštaja Nemačka je praktično poručila: ’Oporezujte svoje štediše ili napustite evrozonu. Ovaj put vam nećemo napisati veliki ček jer ste previše mali da bi bili značajni’, piše Business Insider.

    S jedne strane, ukoliko Nemačka ispisuje čekove može se reći da ima prava i da postavlja uslove. S druge strane ovakav stav izaziva urušavanje poverenja i bogatstva na najgori mogući način. Ovom odlukom najjača ekonomska sila Evrope navela je šest lekcija ostalim zemljama kontinenta, kaže Stiven Englander, stručnjak za tržište stranih valuta Citigroup-a.

    1. Ništa nije besplatno.
    2. Ucenama malih zemalja može se odupreti.
    3. Populizam se može suočiti sa otporom zemalja koje ispisuju čekove.
    4. Postoji cena za ’lako’ bankarstvo i regulatorne režime.
    5. Nemački izbori su značajni koliko i italijanski.
    6. Moralni hazardi neće biti tolerisani.

    Ideja da je Kipar sa 7 odsto BDP-a, koliki ima i Grčka, isuviše mali da bi mogao da propadne i izazove velike probleme za čitavu evrozonu, nije išla u korist stanovnicima ove države. Na ruku im ne idu ni izbori u Nemačkoj koji se održavaju u septembru i mogućnost reizbora Angele Merkel, dok evroskepticizam polako počinje da zahvata najjaču ekonomsku silu Evrope.

    Tokom vikenda građani Kipra pohrlili su da isprazne svoje račune u bankama, s obzirom da će njihovi depoziti biti oporezovani sa 6,75 odsto, što je rezultat odobrenog paketa finansijske pomoći.

    Kiparski parlament trebalo je danas da glasa o kontroverznim porezima na depozite građana u bankama, ali je glasanje odloženo. Parlament jei trebalo da odluči da li će štediše banaka u ovoj zemlji plaćati drakonski namet na depozite na svojim računima, kako je to predviđeno paketom pomoći evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda toj zemlji.

    Ministri dovršavaju nacrt sporazuma za ratifikaciju ove odluke koja bi trebalo da stupi na snagu u utorak, 19. marta.

    Kiparski predsednik Nikos Anastasiades izjavio je danas da kontroverzni porezi na depozite u bankama, koji su predviđeni paketom pomoći evrozone toj zemlji, predstavljaju "najmanje bolnu" opciju za Kipar.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE