Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    G20 se zalaže za ukidanje bankarske tajne

    Grupa 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20) pozvala je na globalno usvajanje standarda za razmenu bankarskih podataka.

    Grupa 20 je saopštila da snažno podržava sve zemlje u potpisivanju sporazuma o automatskoj razmeni bankarskih informacija, prenosi France press.

    "Potrebno je da više bude urađeno po pitanju međunarodnog izbegavanja plaćanja poreza, a naročito u pogledu poreskih oaza", navedeno je u saopštenju G20 na marginama prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

    Grupa je zatražila od svih zemalja da prihvate Multilateralnu konvenciju o zajedničkoj administrativnoj saradnji u poreskim pitanjima, što je nacrt sporazuma za razmenu bankarskih podataka.

    Krajnji cilj ovog poteza je da banke automatski obaveštavaju zemlju o računima njenih državljana, slično načinu na koji američki propis FACTA zahteva informacije o računima američkih državljana u inostranstvu.

    "Vrata ka okončanju tajnovitosti bankarskih podataka su otvorena. To je nešto što je izuzetno važno", izjavio je francuski ministar finansija Pjer Moskovisi.

    "Prisutan je nezaustavljiv korak ka evropskom propisu FACTA", dodao je Moskovisi.

    Uprkos međunarodnim tendencijama, kako je ranije za BizLife izjavio Veroljub Dugalić, u Srbiji nema mesta raspravi o ublažavanju politike bankarske tajne.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE