Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Krizni porez u Sloveniji plaćaće i penzioneri

    Posebni krizni porez koji slovenačka vlada namerava da uvede od sredine godine plaćaće se na sva primanja koja prelaze iznos minimalne plate za puno radno vreme, a od njega, prema nezvaničnim informacijama, neće biti oslobođeni ni penzioneri.

    O skupu mera koji obuhvata i krizni porez i uvođenje nekih drugih poreza i naknada koje bi vlada trebalo zanično da potvrdi danas, vlada je razgovarala sa sindikatima i poslodavcima u sklopu ekonomsko-socijalnog saveta, kao i sa predstavnicima parlamentarne opozicije.

    Premijerka Alenka Bratušek nakon zatvorenih sastanaka nije davala izjave, a na konferenciji za novinare potvrđeno je da vlada u okviru stabilizacije javnih finansija predlaže uvođenje progresivnog kriznog poreza koji bi se ubirao od juna i zavisio od visine primanja.

    Određivao bi se prema bruto isplatama i ubirao do kraja 2014. godine, a država računa da bi za godinu i po dana na taj način budžet dobio 450 miliona evra.

    Pri tome bi se primjenjivala progresivna stopa kriznog poreza od 0,5 do pet odsto, zavisno od primanja. Najniža stopa od 0,5 odsto plaćala bi se na bruto plate koje prelaze minimalnu, ali ne prelaze prosečnu. Krizni porez za primanja do dva puta veća od prosžečne bruto plate iznosio bi 1,5, a za ona do tri bruto plate dva odsto. Sva primanja iznad toga podlegala bi najvišoj stopi od pet odsto.

    Prosečna bruto plata u Sloveniji je za februar ove godine bila 1497,55 evra, a prosečna neto plata je nešto veća od 950 evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE