Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija treba da razmotri zamrzavanje plata i penzija

    Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović ocenio je da bi Vlada Srbije trebalo da razmotri zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija, ali je dodao da ta mera "možda i nije tako negativna".

    "To svakako nije najpopularnija mera, ali kad uzmete u obzir koliko je učešće penzija i zarada u ukupnoj potrošnji, to se onda nekako stavlja na prvo mesto kao jedan od propriteta", rekao je Šestović novinarima posle predstavljanja izveštaja Svetske banke o prihodima i rashodima opština u Srbiji.

    Pročitajte i >>> Srbiji preti bankrot ili – ne?

    On je naveo da je zamrzavanje plata i penzija svakako jedna od mera koje bi trebalo da se razmotre zato što, kako je istakao, svi delovi vlade moraju da daju doprinios u prilagođavanju, odnosno smanjenju ukupnih rashoda.

    "Treba da imate u vidu da je u privatnim sektoru došlo do čak smanjenja plata, tako da kad imate meru koja podrazumeva samo zamrzavanje plata, to možda i nije tako negativno, jer je zaposlenost u privatnom sektoru mnogo bitnija, ona je ipak dvostruko veća nego zaposlenost u javnom sektoru", rekao je Šestović.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE