Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija nije pred bankrotom

    Srbija nije blizu bankrota, imajući u vidu da ima devizne rezerve i moći će da finansira svoje obaveze, ali ono što nas brine jeste trend, smatra direktor Svetske banke u Srbiji Loup Brefort i tvrdi da je za smanjenje deficita, neohodno smanjiti ili zamrznuti plate.

    Vlada treba da razmotri smanjenje plata i to već idućeg meseca, jer će u suprotnom manjak u kasi dostići osam odsto bruto društevnog proizvoda koji neće moći da se finansira, rekao je Brefort za RTS.

    Smanjenja plata u javnom sektoru ili zamrzavanje ne bi spasilo budžet, ali pošto plate i penzije čine više od 50 odsto rashoda, to bi mogao da bude deo paketa mera koji bi doveo budžetski deficit na razuman nivo.

    On podseća da se na početku godine najavljivao minus u kasi od 3,6 odsto, a prema proceni MMF, ukoliko se ništa ne preduzme, manjak bi do kraja godine mogao da dostigne osam odsto što je nešto što Srbija ne može da priušti.

    Što se tiče drugih mera za "stabilizovanje" budžeta, malo toga se može uraditi na strani prihoda, kaže Brefort ističu ći da je sve na strani rashoda, kontrola plata i penzija, smanjene subvencija i veća efikasnost u drugim troškovima.

    Ove mere su veoma uregntne, što se pre sprovedu, pre će i rezultati i ohrabruje što Vlada o njima raspravlja i mi ćemo ohrabriti Vladu da ih preduzeme u junu, ne u septembru.

    Pozitivan stav međunarodnih investitora mogao bi da se promeni prema Srbiji ukoliko minus u kasi bude sve dublji, zaključio je Brefort.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE