Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenija: Plate u obevznicama?

    Ne budu li sadašnje mere za finansijsku stabilizaciju Slovenije dovoljne, premijerka Alenka Bratušek ne isključuje mogućnost isplate dela plata u javnom sektoru jednogodišnjim obveznicama, uz garancije države.

    "Još uvek razmišljamo da li bi i na koji način država mogla da se zaduži kod građana", rekla je Bratušek ljubljanskom "Dnevniku".

    INTERVJU – Alenka Bratušek, premijer Slovenije: Sloveniji ne treba strana pomoć

    Ministar ekonomije Slovenije Stanko Stepišnik pre dva meseca u razgovoru za poslovni list "Finance", rekao da bi se zaposlenima u javnom sektoru iznos plate iznad 1.500 evra plaćao sa jednogodišnjim odlaganjem, a za taj iznos bi dobili obveznice s državnim jemstvom.

    Pročitajte i >>> Brisel neće kazniti Sloveniju

    Smanjivanje plata javnom sektoru, koje je dogovoreno sa sindikatima i primenjivaće se od 1. jula, bilo je neophodno zbog finansijskog deficita države, a bude li potrebno, Vlada Slovenije ne isključuje u budućnosti ni neki oblik zaduživanja kod građana, navela je Bratušek.

    Slovenačka premijerka istakla je da je njena vizija "socijalna i solidarna Slovenija", a ne država s niskim porezima i velikim društvenim podelama.

    "Socijalna i solidarna država za mene predstavlja jedini put i drugi ne vidim. Svako ko ima više, mora biti svestan da je potrebna solidarnost, pa i onda kad je nezadovoljan porezima. Niski porezi znače i niske socijalne standarde, nova otpuštanja zaposlenih, to nije moja vizija", rekla je Bratušek

    Ona je izjavila da su dobar primer skandinavske države, s visokim socijalnim standardima, a ne zemlje s niskim porezima u kojima nema kvalitetnog javnog zdravstvenog i obrazovnog sistema, koji je svima dostupan i društva u kojima je samo "šačica" bogatih.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE