Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na udaru administracija i gubitaši

    Izgleda da je vladajuća koalicija korak bliže ka usaglašavanju antikriznih mera, a ključni akteri vlasti saglasili su se da plate i penzije neće biti deo tih mera. Na "tapetu" su administracija i javna preduzeća, a još veći oni koji rade s gubicima.

    Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, koji smatra da Srbija nije pred bankrotstvom i da će se javne finansije lako stabilizovati, kaže da su ključni teret administracija i javna preduzeća, a naročito oni koji rade s gubicima, prenosi RTS.

    Želimo da uspešne nagradimo, oni koji prave gubitke ne mogu da imaju iste plate kao sada, jer oni stvaraju trošak za državu, kaže Dinkić ocenivši neodrživom situaciju u kojoj javni sektor ima veće plate od privatnog.

    S druge strane, kako kaže, nastavnici, lekari, vojska, policija apsolutno će imati bolji položaj nego državna administracija i javna preduzeća.

    Potpredsednik Vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić tvrdi da neće biti smanjenja ili zamrzavanja penzija, dok, prema rečima prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, privreda Srbije nije na kolenima, već "kleca".

    Iako je Vlada najavila da će do juna napraviti Centralni registar zaposlenih, još nema podataka o tome koliko ljudi radi u javnom sektoru.

    Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da je potrebno napraviti analizu, zatim plan reformi, politički dogovor o tome, a onda sve to sprovesti.

    Ne zna se ni koliko je prekobrojnih u javnim preduzećima, policiji i vojsci, kažu u Fiskalnom savetu, ali naglašavaju da bi se prvi rezultati mogli videti za dve godine, ako bi se reforme odmah počele. U protivnom, i 2015. pričaćemo o zamrzavanju plata i penzija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE