Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dogovorene bolne, ali neophodne mere

    Vlada Srbije je odlučna da smanji fiskalni deficit, ali ne na teret najsiromašnijih, saopšteno je nakon sastanka lidera vladajuće koalicije. Rashodi u budžetu će se smanjiti za 40 milijardi dinara, a pritom nema smanjivanja niti zamrazavanja plata i penzija, rekao ministar finansija Mlađan Dinkić za Novosti.

    Dogovorene su i aktivnosti za oporavak srpske privrede i značajno smanjenje rashoda, ali će detalji programa ekonomskih mera, kako se navodi, biti usaglašeni tokom sledeće sedmice.

    U saopštenju se navodi da je Vlada odlučna da sačuva stabilnost finansijskog sistema i da svoje aktivnosti usmeri na povećanje privredne aktivnosti i životnog standarda.

    Vlada i njeni ministri planiraju značajne mere uštede u javnom sektoru, pri čemu je uz te aktivnosti neophodno započeti i suštinsku reformu državne uprave i javnih preduzeća, kao i okončati proces restrukturiranja bivših društvenih preduzeća.

    Prema navodima saopštenja, Srbija se u ekonomskoj krizi našla zbog "neodgovornost i rasipničkog ponašanja prethodne vlasti". Sastanku su prisustvovali premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar finansija Mlađan Dinkić i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

    Nove mere su gotovo potpuno usaglašene sa koalicionim partnerima, kaže za Novosti ministar Dinkić objašnjavajući smisao ekonomskih poteza države, koji će biti konačno dogovoreni do kraja nedelje, a u narednih mesec dana i pretočeni u rebalans budžeta.

    Mere koje ćemo da donesemo su bolne, ali neophodne. Kada ih ne bismo primenili, finansijski rezovi prema građanima sledeće godine bili bi mnogo teži. Bolje da sada uzmemo gorak lek, nego šećernu vodicu, posle koje bismo morali da pređemo na najjače injekcije, kaže Dinkić i dodaje da se paket mera sastoji od tri dela.

    Prvo, smanjićemo rashode u budžetu za 40 milijardi dinara, bez smanjivanja ili zamrazavanja plata i penzija. Drugo, obavićemo strukturne reforme u narednih godinu dana u javnim preduzećima. I treće, popravićemo poslovnu klimu kroz izmenu Zakona o radu i izmenu Zakona o planiranju i izgradnji. Sve ovo mora odjednom, da bi imalo efekta, zaključio je ministar finansija.

    Pročitajte i>>>RTS: Uštede na svim nivoima, nema zamrzavanja plata i penzija

    Pročitajte i>>>Srbiji potreban novi ekonomski sistem

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE