Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zakon po meri poslodavaca i investitora

    Najavljeni Zakon o radu suprotno tumače poslodavci i sindikati. Dok prvi tvrde da je Srbiji potreban fleksibilniji zakon koji će dovesti do lakšeg zapošljavanja, sindikati su skeptični na većinu od 76 predloga koji stižu iz redova poslodavaca.

    Da li će radnici u Srbiji od sledeće godine lakše dobijati otkaz, a da pri tom poslodavac ne mora da razmišlja da će ih sud vratiti na posao, zavisiće od novog Zakona o radu koji bi, kako je najavljeno, trebalo da bude usvojen do kraja ove godine.

    Reč je o propisu koji bi trebalo da pojednostavi zapošljavanje, ali i otpuštanje radnika.

    Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da bi do kraja nedelje trebalo da se sastanu sa ministrom rada Jovanom Krkobabićem, od kog žele da čuju šta čeka radnike od naredne godine i da li će se zaista izaći u susret investitorima i poslodavcima koji ne žele peripetije oko otpuštanja radnika.

    Kao jedna od mera koju ni slučajno nećemo prihvatiti je da se radni dan od osam sati deli na dva radnika i svaki bi za to primao po pola plate. To je jedan od predloga kako da se poveća broj zaposlenih u Srbiji, koji je apsurdan, kaže Orbović.

    Tražićemo od poslodavaca i stranih investitora da nam objasne šta tačno znači fleksibilnije zapošljavanje, a sigurno nećemo pristati na ideju da se rad na određeno s jedne godine produži na tri, kaže Orbović.

    Sekretar u Uniji poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić ne slaže se s ovim i kaže da potencijalni investitori insistiraju na produžetku rada na određeno od tri godine s pravom. To je, objašnjava, praksa većine zemalja, da su radnici na probnom radu od dve do četiri godine. Jedino je u Srbiji to jedna godina, kaže on.

    Sindikati se, tvrdi, boje uvođenje bilo kakvih promena, jer smatraju da će im to pokvariti priliv para od članarine. Zbog toga su protiv predloga da se uvodi zapošljavanje od po četiri, pet ili šest sati i tako zaposli armija onih koji sada ne rade, kaže rajić uz ocenu da je svaka promena bolja od velike nezaposlenosti.

    Izmene Zakona o radu koje predlažu poslodavci tiču se ne samo lakog zapošljavanja ili otpuštanja nego i smanjenja birokratije, prijema radnika, izdavanja rešenja za godišnje odmore, davanja bonusa što do sada nije bilo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE