Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusi ljuti zbog stečaja u KAP-u

    Ruska kompanija En plus grupa, na čijem je čelu Oleg Deripaska, osporila je pravo crnogorskoj vladi da pokrene stečajni postupak u Kombinatu aluminijuma u Podgorici(KAP), uz pretnju da će naplatiti svoja navodna potrazivanja, ako treba, čak i medjunarodnom arbitražom.

    Centralno-evropska aluminijska kompanija (CEAC), kao ćerka En plus grupe, suvlasnik KAP-a, zajedno sa crnogorskom vladom, od 2005. Godine, i do sada se ponašala indiferentno, ili sasvim negativno, prema potezima i odlukama crnogorske vlasti u odnosu na Kombinat aluminijuma.

    U javnosti je, medjutim, sve izraženije uverenje da Rusi, u vezi sa KAP-om, čak ucenjuju Vladu Crne Gore, što, prema rasprostranjenim mišljenjima, ima i politički aspekt.

    Povodom odluke Vlade Crne Gore, od prošlog petka, da se počne sa pripremama za pokretanje stečajnog postupka za KAP, En plus grupa je saopštila da u vezi sa time nije konsultovana i da stečajni postupak moze dovesti do "havarijskog" prestanka proizvodnje u Kombinatu aluminijuma.

    EN plus grupa je, takodje, upozorila da će "svim zakonskim sredstvima" od Vlade Crne Gore traziti povraćaj, kako se navodi, 91,6 miliona eura. Ruski suvlasnik je, takodje, poručio da neće snositi posledice, ni finansijske, ni socijalne, eventualnog zaustavljanja proizvodnje u KAP-u.

    Prema najavama En plus grupe, i banke-kreditori će, u slučaju stečaja, tražiti povraćaj kredita, u iznosu od 140 miliona eura, od čega su 102 miliona eura pokriveni državnim garancijama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE