Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija ne koristi 3,3 milijarde evra zajmova

    Železnice Srbije su od dva kredita od po 100 miliona evra potrošile svega po jedan odsto, pa su zato u prethodne tri godine platile penale "teške" dva miliona evra, odnosno onoliko koliko su i povukle novca.

    Tokom prethodnih deset godina Evropska investiciona i Evropska razvojna banka javnom sektoru su odobrile pozajmice vredne skoro 3,5 milijardi evra.

    Zajmove smo uzimali za istraživanje i razvoj u javnom sektoru, obnovu škola, bolnica, unapređenje vodosnabdevanja, za male hidroelektrane, puteve, železnicu i Koridor 10. Potrošili smo, međutim, oko 2,1 milijardu evra.

    "Stežući kaiš" državne kase ministarstva su rešila da ove godine kapitalne troškove smanje za više od četvrtine. Oni će posle rebalansa budžeta biti manji za 13,4 milijarde dinara.

    S druge strane, Srbija je u poslednjih šest godina ugovorila 4,5 milijarde evra zajmova, a nije iskorišćeno 3,3 milijarde, kaže ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. Stoje nam ugovorena dugoročna sredstva sa niskim kamatama i ministri sada moraju da analiziraju da li je taj novac potreban.

    Pročitajte i>>>Dinkić: Ministri sami određivali prioritete

    Trenutno je aktivno 11 projekata, vrednih oko milijardu dolara, za koje nam je sredstva odobrila Svetska banka. Najstariji je kredit za rehabilitaciju sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje, dobijen još 2005. Od 25 miliona dolara još nismo uspeli da povučemo oko 4,2 miliona dolara.

    Dve godine kasnije ista institucija za isti projekat je odobrila dodatnih 49 miliona dolara. Do danas je potrošeno oko 40 miliona dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE