Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gašenje SIEPA (ni)je ubistvo privrede

    Dok ministar prvrede Saša Radulović kaže da je SIEPA loše radila svoj posao i da budžet za sledeću godinu ne predviđa njeno finansiranje, bivši ministar Mlađan Dinkić tvrdi da je gašenje SIEPE samoubistvo domaće ekonomije.

    Strani investitori, kaže Radulović, jesu važni ali ne mogu da reše sve probleme. Njih ne treba privlačiti subvencijama, već povoljnim uslovima za biznis. Bez korupcije, uz povoljnu poresku politiku.

    Sa druge strane, bivši ministar poručuje da je ukidanje podsticaja i Agencije samoubistvo domaće ekonomije. Nije to bacanje para u bunar, već Radulovićevo bacanje prašine u oči, nadam se da će ga Vlada u tome zaustaviti, kaže Dinkić.

    Međutim, Ministarstvo privrede tvrdi da 240 preduzeća koja su dobila subvencije niko nije pratio, jer tadašnje Ministarstvo nikada nije donelo pravilnik o tome.

    Bilo je slučajeva da su svi zaposleni privremeno upućeni Nacionalnoj službi za zapošljavanje, da bi se sutradan, uz podsticaje, zaposlili kod investitora.

    Direktor Agencije za strana ulaganja Božidar Laganin kaže da Ministarstvo nikada nije donelo pravilnik kojim je uredilo tu kontrolu.

    Mi kao SIEPA imamo izvršnu, ali ne i zakonodavnu vlast. SIEPA nije ni dodelila sredstva. Ponavljam, potpisnik ugovora je Minstarstvo s jedne i investitor sa druge strane.

    A i vezano za samu kontrolu, u obavezi je bio onaj ko je doneo uredbu da propiše način vršenja kontrole i da ovlašćenja, kaže Laganin.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE