Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svetski mediji: Srbija ključni energetski centar

    Svetski mediji preneli su vest o izgradnji deonice gasovoda Južni tok, ocenjujući da ovaj projekat predstavlja snažan stimulans ekonomskom razvoju za Srbiju, ali i za ceo region.

    Američka agencija AP, prenela je izjavu premijera Srbije Ivice Dačića, da će Južni tok pomoći otvaranju novih radnih mesta i ojačati položaj Srbije u regionu. Dačić je za američku agenciju ocenio i da su zapadne sile približile Srbiju Rusiji.

    I francuska agencija France presse, prenela je izjavu srpskog premijera da je projekat Južni tok, "nesumnjivo veoma značajan" za Srbiju i da predstavlja jednu od najvećih investicija u našu zemlju za poslednjih nekoliko decenija.

    Dačić je za AFP rekao i da se radovi na ovom projektu procenjuju na dve milijarde evra, kao i da se Srbija nada da će, protokom gasa preko svoje teritorije, zaraditi oko 100 miliona evra godišnje.

    Premijer Srbije rekao je i da je predložio da deo srpske deonice gasovoda ide na Kosovo, ali da Priština treba još da odgovori na ponudu iznetu na pregovorima u Briselu.

    Ruska agencija RIA Novost, povodom potpisivanja sporazuma Rusije i Srbije o transportu gasa i dokumenta o davanju srpskoj deonici tog gasovoda status projekta od opšteg interesa, prenela je ocenu predsednika UO Gazproma Alekseja Milera da je srpska deonica najvažniji deo projekta jer Srbija postaje centar za skladištenje i distribuciju gasa u Evropi.

    Ruska agencija Itar-Tas s, navela je da će izgradnja gasovoda privući u Srbiju i druge zemlje regiona velike investicije, omogućiti nova radna mesta i pomoći socijalni i ekonomski razvoj.

    Proširenjem i modernizacijom sistema transporta gasa, Srbija će postati ključni energetski centar u Evropi, piše ruska agencija, dodajući da se saradnja Rusije i Srbije na projektu Južni tok logično uklapa u "plodnu saradnju između dve zemlje, zasnovanu na istorijskoj tradiciji prijateljstva između dva naroda".

    Radio Slobodna Evropa preneo je izjave predsednika Tomislava Nikolića i premijera Dačića, po kojima je priključenje na Južni tok simbol napretka i povezivanja Rusije i Srbije, kao i da je to prvi kapitalni projekat posle više decenija, koji će Srbiju učiniti značajnim regionalnim čvorištem za snabdevanje gasom i pouzdanim energentskim partnerom u regionu.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE