Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brzom prugom do Budimpešte

    Premijeri Srbije, Kine i Mađarske u Bukureštu postigli dogovor o zajedničkom projektu modernizacije železnice između Budimpešte i Beograda, što je srpski premijer Ivica Dačić ocenio kao priliku da se postave visoki tehnološki standardi.

    Za Srbiju nema dileme da je Kina naš prijatelj, sa tom zemljom imamo strateško partnerstvo i Srbija je otvorena za kineske investicije.

    Već imamo nekoliko infrastrukturnih projekata koji se realizuju, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerima Li Keqiangom i Viktorom Orbanom.

    Taj pravac od Budimpešte do Beograda je izuzetno važan, od modernizacije železnice i izgradnje autoputeva zavisi tranzit kroz Srbiju, rekao je Dačić i napomenuo da je sada prosečna brzina vozova u Srbiji 42 kilometra na sat.

    "Našao sam se na naslovnoj strani jednih novina u svemirskom odelu kao da pričam o naučnoj fantastici", rekao je Dačić.

    Iako možda vozovi neće ostvariti brzine kao u Šangaju, voleo bih da region, zahvaljujući ovom projektu, postavi visoke tehnloške ciljeve i da naučna fantastika postane realnost, naglasio je on.

    Predsednik kineske vlade Li Keqiang saopštio je da će se odmah pristupiti formiranju Radne grupe kako bi što pre počela  realizacija projekta, nazivajući ga prekretnicom.

    Prema Orbanovim rečima, radi se o projektu kakvog do sada nije bilo – između Kine, članice EU i evropske zemlje koja još nije u Uniji, a koji sve strane stavlja u "pobedničku poziciju".

    Ono što sigurno znamo jeste da će Kina biti izuzetno jaka u budućnosti a da će centralna i istočna Evropa biti motor razvoja u Evropi, rekao je Orban, zahvalivši se Kini na sredstvima koja "evrozona nije u stanju da obezbedi".

    Kako je dodao, nada se da će ovo služiti kao "primer za budućnost". Premijeri nisu na konferenciji za novinare naveli kolika je vrednost ovog projekta.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE