Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Donatorska konferencija 16. jula

    Donatorska konferencija za prikupljanje pomoći žrtvama poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini biće održana 16. jula u Briselu, saopštio je evropski komesar za proširenje Štefan Fule.

    Evropska unija i njene članice su solidarne sa žrtvama nedavnih ekstremnih poplava u jugoistočnoj Evropi, poručio je Fule preko video linka na internet stranici Evropske komisije.

    File je rekao da će EU iskoristiti "sve raspoložive instrumente" da pomogne Srbiji i BiH da se oporave od posledica nepogode i pozvao donatore da daju velikodušan doprinos oporavku dveju zemalja.

    Pored Evropske komisije, u organizaciji donatorske konferencije učestvuju Francuska i Slovenija, a cilj konferencije je da se obezbedi dodatna podrška Srbiji i BiH u saniranju posledica poplava.

    U saopštenju se navodi da EU, Svetska banka i UN sarađuju sa vlastima u pogođenim područjima na izradi izveštaja o proceni potreba koji će biti završen u narednim nedeljama.

    Ovi izveštaji će biti predstavljeni na konferenciji i pružiće osnovu za utvrđivanje finansijskih potreba. Na konferenciju će biti pozvani međunarodni donatori, države i finansijske institucije, kao i najveće relevantne organizacije civilnog društva.

    U saopštenju se podseća da su Srbija i BiH nedavno pretrpele najteže poplave ikada zabeležene i da je teško oštećena ključna javna infrastruktura, stambeni objekti i zdravstvene i obrazovne ustanove.

    Procenjuje se da je više od tri miliona građana posredno ili neposredno pogođeno poplavama. Njihove posledice će imati dugotrajan efekat na društveno-ekonomski razvoj obeju zemalja, a mogu presudno uticati i na sprovođenje programa reformi.

    Na Ekonomskom samitu Republike Srbije u Beogradu, francuski ambasador u Srbiji François-Xavier Deniau najavio je da će konferenciji prethoditi pripremni sastanak koji će biti održan 8. jula u Parizu.

    Francuski ambasador je istakao da je važno da izveštaj o proceni štete bude završen što pre, jer će, kako je rekao, "tehnički kalendar zavisiti od političkog kalendara".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE