Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Al-Abbar: Ne sumnjajte, izgradiću `Beograd na vodi`

    Nema više sumnje u to da ćemo investirati u “ Beograd na vodi”, kaže izvršni direktor kompanije Eagle Hills Mohammed Al-Abbar, neposredno posle predstavljanja master plana projekta koji treba da "pokrene" Beograd i celu Srbiju.

    Nismo se konačno dogovorili o vlasničkom odnosu. Obično država ulaže zemljište, a mi investiciju i upravljamo projektom, a takvo partnerstvo je međunarodna praksa, kaže Al-Abbar za Blic.

    Sasvim je očekivano da ljudi imaju neke sumnje. Ali mogu da vam kažem da je moja poslednja investicija, veliki projekat poput “Beograda na vodi” čija je vrednost oko 15 milijardi dolara, završena. Poslujem u 16 zemalja., ovakav projekat nije lak, da je tako, svi bi to radili, dodaje Alabar.

    Na pitanje koliko će koštati kvadratni metar u tom kompleksu, Al-Abbar kaže da ne može još da zna, uz objašnjenje da je cena koju u Maroku mogu da plate drugačija od one u Saudijskoj Arabiji, Grčkoj, Indiji. Moramo imati u vidu šta lokalno stanovništvo sebi može da priušti.

    Kada je reč o hotelima, tržnom centru i poslovnom prostoru, mi bismo hteli da budu u našem posedu, dok će stambene jedinice biti na prodaju.

    I tu računamo na lokalne kupce iz zemlje, zatim Srbe koji žive u inostranstvu i žele da poseduju neku nekretninu u Srbiji, a veliki je broj njih, i mislim da će biti i međunarodnih kupaca.

    U izgradnji "Beograda na vodi", domaće kompanije će biti angažovane i kao izvođači i kao podizvođači, tvrdi on i dodaje da će svi ugovori biti potpisani sa lokalnim preduzećima.

    Ne vidim razlog da ne budu uključeni jer mislim da su srpski preduzimači najbolji od svih s kojima sam sarađivao u 16 zemalja. Možda su njihove veštine na nižem nivou od onoga što zahteva naš projekat, ali obećavam vam da iz onoga što sam ja video oni mogu da unaprede svoj rad, a već dobro rade, tvrdi Al-Abbar.

    Prema njegovim rečima, tokom izgradnje biće angažovano oko 50.000 radnika, a posle završetka kompleksa, procena je da će biti otvoreno oko 45.000 novih radnih mesta, što bi, dodao je, trebalo da bude oko pet odsto gradskog bruto domaćeg proizvoda.

    Izgradnja počinje početkom 2015. godine, a investitor procenjuje da će kompletna prva faza trajati tri ili tri i po godine. Što se tiče celog projekta, to će zavisiti od lokalnih tržišnih, ali i vremenskih uslova, ali moja procena je za jedno 10 godina, ističe Al-Abbar.

    Za način finansiranja izgradnje, kako kaže Al-Abbar, biće primenjen model kao i u svim velikim investicijama i kompanijama. U velikim investicijama uložite deo svog kapitala, a deo pozajmite od međunarodnih banaka da biste izbalansirali celu priču, zaključio je on u izjavi za Blic.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE