Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Blic: Poskupljenje struje neminovno

    Elektroprivreda Srbije je Vladi dostavila predlog da od septembra struja poskupi minimum 15 odsto, saznaje Blic. Premijer Aleksandar Vučić traži dodatnu analizu predloženog poskupljenja.

    Prvo završite proces korporativizacije firme, oslobodite se viškova rukovodilaca i obezbedite da se iz EPS ne odlivaju pare, pa onda možemo da razgovaramo o poskupljenju, zatražio je Vučić. U nedavnom intervjuu za list Kurir, premijer Vučić je poručio direktorima u EPS da "ne pomišljaju da traže povećanje cene elektične energije".

    Prema računici premijera, posao korporativizacije može biti gotov u narednih mesec dana, objašnjava izvor Blica iz Nemanjine.

    Ukoliko Vlada prihvati da podrži poskupljenje, to bi, saznaje list, moglo biti između deset i 12 odsto. Viša cena struje, nažalost, očigledno je neminovnost.

    U svim razgovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama poslednjih godina definisano je da cena struje mora postepeno dostići ekonomski nivo. Posledice poplava ne treba dovoditi u vezu sa korekcijom cena struje, jer je to moralo da se desi, tvrdi izvor Blica.

    U Vladi kažu da je cena struje u Srbiji najniža u Evropi i na ivici ekonomske cene. Zelena tarifa koju građani najčešće koriste se, čak, prodaje po ceni ispod one po kojoj se proizvodi.

    Ako bi i povećali cenu električne energije, to je jedna trećina rešavanja problema. Ne želimo da neefikasnost u Elektroprivredi plaćaju građani, komentar je v.d. direktora EPS Aleksandra Obradovića na mogućnost poskupljenja struje.

    Kako saznaje Blic, v.d. ministra finansija Dušan Vujović ne protivi se, u načelu, blagom poskupljenju cene električne energije. S druge strane, kako nam je potvrđeno, on insistira da se korporativizacija EPS sprovede u što kraćem roku, ali i da se obezbede uštede.

    Samo povećanje cena struje bez profesionalnog i odgovornog menadžmenta nema smisla. Više cene bi ostale bez efekta i bile upotrebljene za povećanje plata koje su i sada previsoke, komentar je ministra Vujovića.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE