Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusi uveli potpuni embargo hrane iz EU i SAD

    Rusija uvodi potpuni embargo na uvoz voća, povrća, mesa, ribe, mleka i mlečnih proizvoda iz SAD, Evropske unije, Australije, Kanade i Norveške, izjavio je danas ruski premijer Dmitry Medvedev u obraćanju ruskoj vladi.

    "Ovaj embargo je na snazi od danas i trajaće godinu dana", rekao je Medvedev, i dodao da je vlada spremna da revidira odluku u slučaju da dođe do promene situacije, prenela je britanska novinska agencija Reuters.

    Medvedev je, takođe, dodao da se razmatra zabrana preleta evropskih i američkih avio-kompanija preko ruskog vazdušnog prostora ka Azijsko-pacifičkom regionu.

    "Konačna odluka o zabrani preleta evropskih i američkih aviokompanija još nije doneta, ali je zabranjen prelet ukrajinskim prevoznicima preko ruske teritorije", rekao je Medvedev.

    Ruski predsednik Vladimir Putin je juče, kao odgovor na zapadne sankcije Moskvi, potpisao dekret kojim se zabranjuje ili ograničava na period od godinu dana uvoz u Rusiju poljoprivrednih proizvoda, sirovina i hrane iz zemalja koje su se pridružile sankcijama protiv Rusije.

    EU ulaže žalbu STO

    EU će verovatno uložiti niz žalbi Svetskoj trgovinskoj organizaciji zbog odluke Rusije da zabrani uvoz iz zemalja koje su joj uvele sankcije zbog Ukrajine.

    "Mi ćemo razgovarati sa partnerima, jer je u interesu STO je da zaštiti članice Evropske komisije. To se radi u kooperaciji, tako da verujem da će biti odgovora na ova pitanja. Rano je govoriti o svim implikacijama, jer je neophodno da sve pažljivo razmotrimo i izvučemo zaključke. Sada, teško je govoriti o detaljima, prerano je", rekao je šef diplomatije Litvanije Linas Linkevichius.

    Litvanija je jedna od zemalja EU koja najviše zavisi od trgovinskih odnosa sa Rusijom, koja je u 2013. godini uvezla iz baltičke države robu vrednu 25 milijardi evra.

    EK: Rusija uvela embargo iz političkih razloga

    Evropska komisija je danas ocenila da je Rusija "iz jasnih političkih razloga" zavela uzvratne sankcije Evropskoj uniji zabranivši uvoz hrane i poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU u Rusiju.

    Evropska komisija je u saopštenju izrazila žaljenje zbog tih mera Rusije i navela da će "proceniti šta te mere znače čim dobije više informacija o njihovoj punoj sadržini i razmerama.., zadržajući pravo da preduzme odgovarajuću akciju".

    "Mi podvlačimo da su mere zabrane koje je zavela Evropska unija (protiv Rusije) neposredno vezane za ilegalno pripajanje Krima i destabilizaciju Ukrajine", navodi Evropska komisija.

    "Evropska unija je i dalje za to da dodje do smanjivanja zategnutosti u Ukrajini i svi treba da se priključe naporima da se to postigne", piše u saopštenju izdatom u Briselu.

    Situaciju koriste Brazilci

    Rusija je najveći kupac evropskih poljoprivrednih proizvoda, a njena zabrana, koja se odnosi i na uvoz hrane i argrarnih proizvoda iz SAD, uzvratna je mera na ekonomske široke sankcije koje su EU i Vašington zaveli protiv Rusije s obrazloženjem da Moskva i dalje podržava pobunjenike na istoku Ukrajine i ne čini ništa za smirivanje sukoba.

    Rusija je odgovorila ocenom da su sankcije Zapada politički motivisane i saopštila da će zemlje EU i SAD tužiti Svetskoj trgovinskoj organizacija zbog kršenja pravila trgovine.

    Vlada u Moskvi je već stupila u pregovore s Brazilom, Argentinom, Čileom i Ekvadorom o uvozu poljoprivrednih proizvoda, a brazilski proizvodjači su najavili da mogu da izvezu dodatnih 150 hiljada tona piletine na rusko tržište. 

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE