Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Od novembra seča direktora u EPS`

    Već od novembra počeće seča direktora u Elektroprivredi Srbije i njihov broj ćemo prepoloviti, kaže novoizabrani direktor EPS Aleksandar Obradović i ponavlja da struja neće poskupeti, niti će biti restrikcija.

    Mnogi nisu srećni što sam izabran za direktora, jer ne žele promene u EPS koje u naredne dve godine treba da donesu uštede od 100 miliona evra godišnje, kaže Obradović za Novosti.

    Da bih sproveo plan korporativizacije u delo, Obradović kaže da je potrebno da Ministarstvo energetike uradi plan reorganizacije EPS. Vlada Srbije treba da imenuje novi nadzorni odbor.

    Taj dokument bi trebalo da bude gotov do kraja oktobra i u njemu će pisati koji su zadaci EPS i šta se od njega očekuje u narednih pet godina. Paralelno idu promene statuta i osnivačkih akata ćerki firmi.

    Na pitanje da li to znači konačnu seču 600 suvišnih direktora, on odgovara potvrdno, ali naglašava da je još važnije je uspostavljanje sistema odgovornosti, jer nama ne treba po 14 direktora IT, ljudskih resursa i sl.

    Do kraja oktobra, kada bude završen posao, biće moguća racionalizacija posla. Najvažnije su uštede, a najveće će biti kod javnih nabavki, ističe Obradović.

    Po dobijanju plana reorganizacije, Statuta i promene osnivačkih akata ćerki firmi, uslediće nova organizaciona šema JP EPS, krovne firme iz koje ćemo ukinuti sve direkcije i prepoloviti broj sektora, a time i broj direktora, objasnio je direktor EPS.

    Po novoj šemi, imaćemo sedam članova odbora direktora i 33 direktora sektora. Kada optimizujemo proces upravljanja i centralizujemo nabavke, biće moguće ostvariti dnevnu uštedu od 100.000 evra ili 36 miliona evra godišnje.

    "Ne mogu da verujem šta kaže Zorana Mihajlović"

    Prema njegovim najavama, struja do kraja ove grejne sezone neće poskupeti, a EPS je spreman za sve scenarije i čini sve da ne dođe do restrikcija električne energije.

    >>>>Obradović: O poskupljenju struje posle zime

    Ispumpavanje vode iz Kolubare teče brže nego što je predviđeno i nadamo se da će najveći površinski kop biti saniran početkom sledeće godine, kaže direktor EPS i dodaje da se vode pregovori o uvozu struje i uglja, za slučaj  ekstremno hladne zime i eventualne gasne krize.

    Ne mogu da verujem da je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović rekla da bi sa "89 kofa radnici Kolubare za četiri meseca uspeli da ispumpaju vodu iz poplavljenog kopa", kaže direktor EPS.

    Takva matematika nije tačna, jer bi radnicima za takav posao sa kofama bilo potrebno 640 meseci, zaključio je Obradović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE