Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pet najvećih afera za koje se sumnjiči zagrebački gradonačelnik

    Uz ime juče uhapšenog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića vezano je niz afera koje su godinama istraživali USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) i DORH (Državno odvjetništvo Republike Hrvatske).

    Kako  hrvatski mediji pišu, za gotovo svaku aferu podnesena je i kaznena prijava, a gotovo ni jedna nije dovršena. Jutarnji list izdvojio je pet najvećih.

    1.Afera GUP – prošle godine USKOK je službeno otvorio istragu nad ukupno 8 osoba predvođenih bivšim pročelnikom Gradskoga zavoda za prostorno uređenje Davorom Jelavićem zbog sumnji da su ilegalno menjali izgradivost na pojedinim mestima u gradu i tako pogodovali građevisnkim firmama.

    2.Osim istrage o GUP, USKOK je protiv Jelavića, otvorio istragu i zbog izgradnje nadstrešnica i saobraćajnih znakova pored stajališta za autobuse kojom se navodno firmi Gamont Petra Gavrilovića pribavili korist od 5 miliona kuna (650 hiljada evra). Ovo su ujedno jedine dve službeno otvorene istrage pokrenute protiv Bandićevih nabližih saradnika.

    3.Afera Krašograd – nikada nije otvorena službena istraga, međutim već godinama USKOK istražuje zbog čega je Grad Zagreb zamenio atraktivno zemljište uz Makismirsku cestu za zemljište u Sesveteskome Kraljevcu. Na poslu su zaradile dve firme kojima su vlasnici bili studenti, a sumnjalo se da su poslužili kao paravan za puno krupnije igrače.

    4.Fontane – Zagrebački gradonačelnik je za gradnju dveju fontana pored Nacionalne sveučilišne knjižnice potrošio 25 miliona kuna (3,2 miliona evra). USKOK istražuje da li se radilo o nameštenom poslu.

    5.Afera Pročiščivać – službena istraga nikada nije otvorena, ali USKOK već godinama pokušava otkriti je li bilo nezakonitosti pri izgradnji pročiščivaću otpadnih voda na Žitnjaku gde su odobreni dodatni radovi od skoro 150 miliona kuna (19,5 miliona evra).

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE