Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta bi sa `srpskim Mercedesom`?

    Od pompezne najave strateškog ugovora Ikarbusa i Mercedesa prošlo je oko sedam meseci, a mediji su poslednji put prenosili da je taj ugovor trebalo da bude potpisan još početkom septembra.

    Adut Mercedesa iz srpske fabrike, prvi kupac Ikarbusa sa Mercedes znakom krajem jula, Ikarbus budući "bodibilder" Mercedesa…samo su neke od vesti u kojima smo tokom leta prenosili izjave državnog vrha i uprave Ikarbusa, a kojima se najavljuje procvat srpske fabrike i više od 100 domaćih kooperanata, koji su uključeni u proizvodnju "srpskog Mercedesa".

    Međutim, poslednje što smo mogli da pročitamo jeste da će strateški ugovor biti potpisan početkom septembra, i na tome je ostalo, dok prema saopštenju Sindikata industrije, Ikarbus do sada nije prodao čak ni onaj prvi autobus sa znakom "Mečke".

    Pre nekoliko dana, Sindikat industrije saopštio je kako sedam meseci posle najave ugovora između Ikarbusa i Mercedesa, srpski proizvođač nije proizveo, niti prodao nijedan novi autobus sa znakom Mercedesa, a kupca nije našao ni onaj jedini proizvedeni prototip na koji je premijer Aleksandar Vučić stavio mercedesov znak.

    Svima je jasno da se ne radi o "strateškom partnerstvu", kako su najavljivali tada prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i direktor Ikarbusa Aleksandar Vićentić, već o običnom komercijalnom ugovoru o isporukama šasija i motora za autobuse koje bi isporučivao Mercedes, a nadograđivao Ikarbus, navodi se u saopštenju sindikata.

    Ikarbus je do sada radio na MAN šasijama i motorima i isporučivao autobusa pod svojim imenom Ikarbus Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd. Ugovorom sa Mercedesom, Ikarbus se odrekao saradnje sa MAN i svog imena, dodaje se u saopštenju.

    Ugovor sa Mercedesom o isporuci šasija odnosi se samo na solo autobuse koji su dosta skuplji od dosada proizvođenih na Ikarbusovim šasijama, navodi se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE