Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Posao za 700 lekara i sestara

    Ministarstvo zdravlja dobilo je dozvolu da širom Srbije zaposli oko 340 lekara i 330 medicinskih sestara i tehničara na neodređeno vreme, izjavio je ministar Zlatibor Lončar.

    U celoj Srbiji nedostaju medicinski radnici i moguća su nova zapošljavanja u tom sektoru do kraja godine, rekao je Lončar za RTS i najavio da će se već sledeće nedelje raspisati konkurs i u najskorije vreme će biti zaposleno oko 340 lekara i oko 330 medicinskih sestara i tehničara.

    Napominje da nova radna mesta nisu predviđena samo za Beograd i druge velike gradove, već za sva područja širom Srbije kojima nedostaju lekari i medicinske sestre.

    Ostaje, međutim, pitanje da li će, kada je reč o medicinskim sestrama, i ovoga puta biti ograničeno da se primaju samo sestre i tehničari sa srednjom stručnom spremom.

    Odnosno, da li će iz zapošljavanja u zdravstvu biti izostavljeni više strukovne sestre i tehničari, što je bio slučaj prilikom zapošljavanja u Kliničkim centrima prošlog marta.

    Na pitanje kada će građani moći sa zdravstvenom knjižicom da se obrate i privatnim lekarima, Lončar kaže da za sada Ministarstvo postavlja preduslove i da će do toga doći kada budu sagledani svi aspekti i kada bude formirana jedinstvena baza podataka.

    Najbitnije je da pacijenti dobiju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, kaže ministar Lončar, i dodaje da će privatnici u početku pružati primarnu zdravstvenu zaštitu, a da će se potom videti šta je dalje neophodno.

    Komentarišući nedavni štrajk lekara, ministar je rekao da su u svakodnevnim pregovorima sa sindikatom i da imaju zajednički cilj, a to je poboljšanje položaja medicinskih radnika i što kvalitetnija zdravstvena usluga.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE