Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uhapšen Goran Perčević

    Policija je uhapsila biznismena Gorana Perčevića, koji se sumnjiči za milionske malverzacije u vezi sa Univerzal bankom.

    Perčević je uhapšen u subotu uveče kod prijatelja u stanu na Banjici koji je takođe priveden, javlja Tanjug. Ranije je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je izdat nalog za hapšenje Perčevića.

    Ministar je precizirao da je nalog za hapšenje izdat zbog sumnje da je Perčević iskoristio i prekoračio ovlašćenje kada se sa rukovodiocima Univerzal banke dogovarao o odobravanju i obezbeđivanju kredita firmama.

    Određenim firmama odobrena 34 kredita u ukupnom iznosu većem od 1,4 milijarde dinara, a "koji se zbog kreditne nesposobnosti i neadekvatnih sredstava obezbeđenja ne mogu vratiti". To je izazvalo pad adekvatnosti kapitala banke i oduzimanje dozvole za rad i štetu za akcionare i deponente, rekao je Stefanović.

    Goran Perčević već je saslušavan u policiji u aprilu u vezi sa Univerzal bankom. Zbog lošeg poslovanja i velikih dugova banka je zatvorena je pre devet meseci, a Dragan Tomić, predsednik IO banke i poslanik SNS i još pet saradnika uhapšeni su zbog malverzacija sa kreditima.

    Perčevićeva firma Interkomerc – druga je na spisku najvećih dužnika Univerzal banke sa više od milijardu dinara. Osim njegove kompanije, na spisku onih koji nisu vraćali višemilionske zajmove su i Beohemija Željka Žunića, Farmakom Miroslava Bogićevića, Luka Beograd Milana Beka i nekoliko firmi Dragana Đurića.

    Goran Perčević je rođen 1965. godine u Beogradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu. Karijeru je započeo je kao asistent na Pravnom fakultetu.

    U politiku je ušao posle Osme sednice Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije. Bio je osnivač i predsednik Mladih socijalista Srbije. Potom je bio i potpredsednik SPS-a, kao i član IO GO SPS.

    Posle petog oktobra 2000. godine povlači se iz aktivnog političkog života. Politički život zamenjuje poslovnim i kao direktor i vlasnik vodi nekada državnu firmu Interkomerca a.d. koja se orijentisala na poljoprivredu i prehrambenu industriju.

    Mediji navode da je Perčević, iako se nije vraćao u SPS, bio blizak Ivici Dačiću. Februara 2013. Vlade Srbije postavila ga je za predsednika Upravnog odbor Zavoda za zaštitu spomenika kulture, da bi 9. avgusta, takođe ukazom Vlade, imenovan za člana saveta Pravnog fakulteta u Beogradu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE