Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusi zatvaraju Južni tok Srbija

    Rusi i zvanično odustaju od izgradnje gasovoda u našoj zemlji, pošto u kompaniji Gazprom kažu da će na preduzeće Južni tok Srbija biti stavljen katanac, pišu Novosti.

    Firma koja postoji već šest godina, osnovana je zajednički ruskim i srpskim ulaganjem kako bi se gas sproveo iz Rusije i preko Srbije.

    Kada je Gazprom pokupovao akcije evropskih ulagača u Južni tok krajem prošle godine, postavljeno je i pitanje šta će biti sa srpskom firmom koja je radila na ovom projektu.

    Iako su u predstavništvu Južnog toka Srbija, koje posluje u Novom Sadu, rekli da firma nastavlja da radi, objasnili su da će svaka promena biti doneta odlukom akcionara. Kako Gazprom u ovom preduzeću ima većinsko vlasništvo od 51 odsto, on može i da ga zatvori.

    Zbog prestanka realizacije projekta za izgradnju gasovoda Južni tok, delatnost posebne namene kompaniji Južni tok d.o.o. Novi Sad će biti suspendovana, kažu za Novosti u Gazpromu.

    Firma funkcioniše kao "ofšor" kompanija kod nas, a manji deo od 49 odsto udela pripada Srbijagasu. Zaposlene, kojih ima oko 40, plaća ruska strana.

    Zatvaraju firmu jer im je sada čist trošak, misli Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije. Kako su odlučili da stopiraju projekat i zaustave izgradnju, nemaju potrebe da plaćaju ljude u Srbiji.

    To ne znači da će konačno i potpuno odustati dugoročno od Južnog toka, već im se ne isplati da finansiraju preduzeće narednih nekoliko godina, na koliko je projekat sigurno zamrznut.

    Ruski Gazprom je upozorio Evropsku uniju da će morati sopstvenim sredstvima sebi da obezbedi gas kada Rusi završe izgradnju turskog gasodova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE