Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Nemamo pravo da dižemo ruke od imovine na Kosovu`

    Evo šta potpredsednik Vlade i ministar za trgovinu, telekomunikacije i turizam Rasim Ljajić kaže o Trepči i ukupnoj imovini države Srbije na Kosovu, rekonstrukciji Vlade, ali i o problemima otplate kredita u "švajcarcima".

    Srbija ima najveći interes da pitanje zaštite svoje imovine na Kosovu i Metohiji nametne na dnevni red predstojećih pregovora sa Prištinom, kaže za Novosti Rasim Ljajić.

    Priština će pokušati na sve načine da tu temu izbegne, a to će činiti i deo međunarodne zajednice. Ali, Beograd je uložio ogromna sredstva u izgradnji infrastrukture i privrednih subjekata na Kosovu. Nemamo pravo da od toga dižemo ruke, ističe Ljajić.

    >>>>Danas: Spor oko Trepče biće rešen kompenzacijom?

    Na pitanje kako da Srbija zaštiti imovinu kad Trepču jednostrano i nekažnjeno otimaju, Ljajić kaže da nam "ustupci koje uglavnom mi činimo u rešavanju brojnih pitanja, daju za pravo da stavimo i Trepču kao važnu temu na briselski sto". Nećemo odustati od tog zahteva, izričit je ministar.

    Govoreći o pozivnom broju za Kosovo, kaže da su se obe pregovaračke strane obavezale da će poštovati principe i standarde Međunarodne unije za telekomunikacije. Ali, Priština bi htela da se pozivni broj dodeli njima, tako što će Srbija biti potpuno isključena iz procesa. To je protivno pravilima Međunarodne unije.

    Upitan da li očekuje rekonstrukciju Vlade Srbije u aprilu, Lajić je mišljenja da je godinu dana Vlade pravi momenat za prvo prolazno vreme. Mnoge zemlje koje su u tranziciji i povlače krupne ekonomske rezove posežu za čestim kadrovskim promenama. Premijer je kao selektor ekipe i on će ocenjivati učinak svakog.

    Osvrćući se na problem građana koji su uzeli stambene kredite u švajcarskim francima, Ljajić smatra da država mora da nađe načina da pomogne tim ljudima. "Pogođeno je 22.000 ljudi. Država i Narodna banka Srbije moraju da nađu način da im pomognu", zaključio je potpredsednik Vlade.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE