Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusi `opleli` po Vučiću zbog Blaira

    Ruska državna televizija Russia Today proteklih dana žestoko je napadala Aleksandra Vučića i Vladu Srbije, zbog saradnje sa firmom Tonya Blaira, bivšeg premijera Velike Britanije.

    Televizija koju direktno kontroliše vlada Vladimira Putina, u udarnom terminu za dva dana je emitovala dva priloga u kojima se obrušila na Vučića, ne birajući reči kritike zbog saradnje s Blairom.

    Optužili su Vučića da je "angažovao za savetnika čoveka koji je bombardovao Srbiju", a sve su ilustrovali snimcima žrtava, rušenja mostova i gradova po Srbiji tokom NATO agresije, prenosi Blic.

    Vučićeva odluka da sarađuje s Blairom, koji je kod građana Srbije do danas ostao omražen zbog agresivnog zagovaranja bombardovanja SRJ, svakako je kontroverzna. Ipak, prema saznanjima Blica, rusko nezadovoljstvo Srbijom je mnogo dublje.

    Moskva se, naime, plaši da se Beograd potpuno okreće Zapadu, a okidač za ovaj medijski napad su dogovori Vučića i potpredsednika SAD Josepha Bidena o snabdevanju Srbije američkim gasom.

    Takođe, iz EU sve češće stižu poruke da Srbija treba da se ugleda na Uniju i "diversifikuje" snabdevanje energentima, dakle da ne zavisi od Rusa.

    U Vladi Srbije upravo u ovome vide razlog za napad iz Rusije, kaže sagovornik Blica iz Vlade. Vučiću iz Moskve nikada nisu zamerili to što se konsultovao sa Gerhardom Schroderom, koji je takođe učestvovao u NATO agresiji. Verovatno zbog toga jer je Schroder jedan od čelnika rusko-nemačkog gasovoda Severni tok.

    Verujemo da je razlog ovih napada upravo to što Srbija sada pokušava da pronađe neke druge izvore gasa i tako zaštiti svoje interese, objašnjava sagovornik Blica iz Vlade, navodeći da su ovi napadi očekivani upravo zbog vođenja balansirane spoljne politike.

    Rusija ne gleda blagonaklono na pokušaj Srbije da smanji energetsku zavisnost od Moskve, a u isto vreme trpimo velike pritiske SAD zato što ne želimo da uvedemo sankcije Rusima. Paradoks je da je Vučić danas za Rusiju nedovoljno proruski, dok je za SAD nedovoljno proamerički, kaže sagovornik Blica.

    Sagovornik Blica kaže da su angažovali Blairovu firmu ne da bi ih on savetovao, već da bi uveli model organizacije za koji veruju da je najbolji.

    Želimo da u Vladi primenimo britanski model "deliveri junita", odnosno timova koji bi bili zaduženi za određene oblasti – infrastrukturu, privatizaciju, direktne strane investicije, poljoprivredu i državnu upravu. Čak je u nedelju održan prvi sastanak "deliveri junita" kojim je predsedavao Vučić, otkriva sagovornik Blica iz Vlade.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE