Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Korupcija u FIFA odnela preko hiljadu života?

    Iz dubina skandala oko korupcije u Svetskoj fudbalskoj organizaciji FIFA, na površinu "isplivavaju" podaci da u čitavoj priči oko Svetskog prvenstva u Kataru nije u igri samo novac, već i stotine, a možda i hiljade života migranata.

    Naime, radnici koji su sa svih strana sveta došli kako bi pomogli u izgradnji luksuznog kompleksa za Svetsko prvenstvo 2020. godine žive u nehumanim uslovima, i do sada ih je umrlo više nego prilikom organizovanja bilo kog drugog sportskog događaja, piše Vashington Post.

    Već je poznat scenario klasične krimi priče: bogati i moćni ljudi pokušavaju na svaki način da postanu još bogatiji i moćniji. Ali, upozorava Vashington Post, ovde se na radi samo o tome.

    >>>>Glavni sponzori zabrinuti zbog dešavanja u FIFA

    Pored cene od 150 miliona dolara, koliko je koštao ovaj skandal, korupciju u FIFA su platili i mnogobrojni migranti, koji su došli da kao radnici pomognu u uzgradnji komleksa. Platili su svojim životima.

    Odluka da se SP 2020. održi u Kataru, zemlji sa užasnim ljudskim pravima i još gorom klimom, od samog početka je bila diskutabilna. Međutim, sada su na videlo isplivali i neki krajnje zabrinjavajući podaci o broju ljudskih žrtava ove odluke, koja je, sumnja se, donesena putem mita i koripcije.

    Zabrinutost onih koji se bore za ljudska prava pokazala se kao opravdana čim je Katar krenuo da radi na izgradnji infrastrukture za održavanje SP. Naime, prema podacima do kojih je došao Guardian, svaka dva dana u Kataru umre jedan radnik iz Nepala.

    Kada se sve sabere, navodi ovaj britanski list, broj radnika iz Nepala, Indije i Bangladeša koji su do sada izgubili živote u Kataru 2012. i 2013. godine je zastrašujućih 964.

    Teško je utvrditi koliko žrtava je direktno povezano sa Svetskim prvenstvom, jer je poznato da je, na primer, 2010. godine (dakle pre nego što se krenulo sa pripremama za prvenstvo) u Kataru umrlo preko 200 radnika iz Indije.

    Međutim, broj žrtava bi mogao da bude i mnogo gori, a kako Međunarodna konfederacija sindikata tvrdi, do sada je umrlo 1.200 migranata zbog rada na pripremama za SP, i procenjuje da će ih do 2020. umreti do 4.000.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE