Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ostaje li Siniša Mali gradonačelnik?

    Nakon „afere 24 stana“ gradonačelnik Beograda ponovo je u centru pažnje javnosti. Ponovo su u pitanju saznanja mreže KRIK, a ovog puta oni navode da je firma Siniše Malog i njegove porodice besplatno dobila 10 hektara državnog zemljišta.

    U tekstu objavljenom juče na svom sajtu, mreža KRIK tvrdi da je ta firma na spornom zemljištu proizvodila đubrivo za gajenje šampinjona. KRIK navodi da je zemljište u blizini Vršca bilo u vlasništvu države i da ga je koristila državna firma “Alfa protein” sve do privatizacije 2003. godine, kada ga je na aukciji kupio Srđan Gajić.

     Uz napomenu da je tada Siniša Mali radio u Agenciji za privatizaciju kao direktor Centra za tendere zadužen za prodaju velikih državnih preduzeća, KRIK navodi da je Gajić nezakonito poklonio 10 hektara državnog zemljišta privatnoj firmi „Compost Group“ (prema postojećim sudskim spisima zemlju nikad nisu platili), koja je bila u većinskom vlasništvu oca Siniše Malog, Borislava.

     KRIK piše da je „Alfa protein“ nakon toga otišao u stečaj i da su radnici protiv Gajića podneli krivičnu prijavu, te da je on pravosnažno osuđen u februaru na dve godine uslovne kazne zbog nezakonitog prebacivanja državnog zemljišta na kompaniju porodice Mali. KRIK navodi i da umešanost gradonačelnikove porodice nije ispitana.

    Iako je nakon „afere 24 stana“ gradonačelnik ekspresno reagovao, ovog puta i dalje nema reakcije. On se trenutno nalazi u Kini, a list Politika uspeo je dođe do izjave predsednika Skupštine grada Nikole Nikodijevića, koji nije želeo da komentariše najnovije navode Krika jer, kako tvrdi, tekst nije ni pročitao, ali je čuo da je objavljen.

    Naučen sam da verujem ljudima sa kojima radim,“ kaže Nikodijević, podsećajući da se Siniša Mali nalazi u poseti Kini, a da je o prethodnim navodima Krika rekao šta je imao.

    Posle ove priče, reagovale su brojne stranke, pa tako Demokratska stranka, pokret „Dosta je bilo – Saša Radulovića” i Demokratska stranka Srbije traže neopozivu ostavku i hitnu smenu,  dok u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci smatraju da je to „još jedan pokušaj DS-a da obmane javnost, fabrikuje besmislene afere, plasira neistine, bez ijednog dokaza”.

    U međuvremenu, mediji se bave i mogućim odlaskom Siniše Malog sa mesta gradonačelnika, pa tako Danas piše da to zavisi isključivo od Agencije za borbu protiv korupcije, koja u ovom trenutku vodi postupak utvrđivanja da li prvi čovek prestonice ima imovinu koju nije prijavio i da li je vlasnik neke of-šor kompanije, kao što tvrdi portal KRIK.

    U Agenciji, kako saznaje Danas, zauzeli su stav da neće izlaziti u javnost o ovom slučaju sve dok se postupak ne završi. Ukoliko se utvrdi, pak, da Mali poseduje nešto što nije prijavio u okviru svoje imovinske karte ili obavlja drugi posao, Agencija će dati preporuku za razrešenje gradonačelnika i preporuku o pokretanju postupka zbog povrede Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. 

    Da podsetimo, premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Siniša Mali „svakako neće biti gradonačelnik ukoliko se ispostavi da je vlasnik ofšor kompanije.“

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE