Viralno oružje protiv širenja virusa - BLUTUT

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Viralno oružje protiv širenja virusa – BLUTUT

  U danima pre koronavirusa ste možda mislili da se Blutut uglavnom koristi za spajanje bežičnog zvučnika sa vašom omiljenom muzičkom listom na telefonu dok se opuštate u parku.

  Ali sada je radio tehnologija kratkog dometa-nazvana po danskom kralju iz desetog veka-možda ključna za zaustavljanje širenja virusa, objavila je grupa evropskih naučnika.

  Nova aplikacija za pametne telefone mogla bi da pomogne zdravstvu da pronađu ljude koji su došli u kontakt sa osobama zaraženim koronavirusom.

  Ona funkcioniše tako što vodi evidenciju o tome da li je i čiji telefon u neposrednoj blizini drugog telefona, čiji je vlasnik pozitivan na koronavirus.

  Mogućnost da se preciznije prate oni koji su zaraženi učinila bi da se smanji zatvaranje gradova širom sveta, koja su dovela do ekonomskog zastoja u mnogim zemljama.

  Inicijativa nazvana Panevropsko praćenje blizine uz očuvanje privatnosti (PEPP-PT), prati uspešnu upotrebu pametnih telefona u nekim azijskim zemljama da bi se pratilo širenje viirusa i sprovodile obavezne samoizolacije-mada metode koje se koriste u tih nekoliko zemalja verovatno krše stroga pravila zaštite podataka Evropske unije.

  PEPP-PT, koji okuplja 130 istraživača iz osam zemalja, ima za cilj da svoju platformu pokrene do 7. aprila, rekao je Hans-Kristian Bus, osnivač nemačkog tehnološkog startapa Arago i član digitalnog savetodavnog veća kancelarke Angele Merkel.

  Merkel je, u izolaciji, nakon što ju je lečio lekar koji je pozitivno testiran na koronavirus, rekla da će preporučiti takvu aplikaciju sve dok je efikasna i dobrovoljna.

  „Ja bih i sama bila spremna da ga upotrebim za pomoć drugim ljudima”, rekla je ona.

  Epidemiolozi kažu da će traženje kontakta postati vitalno oružje protiv širenja koronavirusa.

  Nova platforma bi anonimno koristila Blutut tehnologiju na način na koji se poštuje Opšta uredba o zaštiti podataka (GDPR) Evropske Unije i ne bi zahtevala nametljivo praćenje podataka o lokaciji.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE