Virus ušao i u beogradsku školu, subotičku bolnicu,...Struka nema jasan stav šta dalje - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Virus ušao i u beogradsku školu, subotičku bolnicu,…Struka nema jasan stav šta dalje

  Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji je u poslednjih par dana u porastu, a otvorila su se i neka nova žarišta.

  Prema poslednjim podacima, virus se pojavio i u Osnovnoj školi „Vladimir Rolović” na Petlovom brdu u Beogradu gde je otkriveno da je jedan učenik pozitivan. On je prisustvovao pripremnoj nastavi za prijemni ispit iz srpskog jezika i bio u kontaktu sa vršnjacima.

  Ovu informaciju podelila je majka jednog od učenika koji je, zajedno sa pozitivnim dečakom, prisustvovao pripremi.

  Informaciju da je učenik pozitivan na virus potvrdila je direktorka škole Marija Čekanović i rekla da će se prijemni ispit održati u redovnom terminu.

  Koronavirus pojavio se, prvi put od pojave pandemije, u subotičkoj Opštoj bolnici i u saopštenju se navodi da je u proteklih nedelju dana kod tri osobe registrovan virus – medicinske sestre i dvoje nemedicinskih radnika, piše Politika.

  Takođe, broj pacijenata koji se leče od Kovid 19 na klinikama kragujevačkog Kliničkog centra se u poslednja 24 sata gotovo duplirao, zvanični su podaci koje je objavio Institut za javno zdravlje Kragujevac.

  U ponedeljak su kao nova žarišta označeni studenstki domovi u Beogradu, nakon što su registrovana tri slučaja koronavirusa u studentskom domu na Karaburmi.

  Virus se juče pojavio i u vrtiću „Zvončica” na Zvezdari, a četiri spremačice su pozitivne, saopšteno je iz gradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu. Dodaje se da je vrtić kompletno dezinfikovan, a da svi zaposleni koji su bili u kontaktu sa zaraženima ne dolaze na posao, a nadležni prate situaciju.

  Suprotni stavovi struke oko vraćanja mera

  Epidemiolozi, međutim, nisu saglasni u pogledu budućeg razvoja događaja niti eventualnih mera.

  Epidemilog Predrag Kon je za Prvu TV rekao da nije isključeno da se drugi talas koronavirusa vrati i to veoma intenzivno, te je ukazao na nova žarišta u Srbiji.

  Prema njegovim rečima, to bi mogli biti Novi Pazar i Tutin nakon Bajrama.

  Komentarišući rast broja novoobolelih prethodnih dana Kon je izjavio da to što nema novih slučajeva na respiratoru, ne znači da je virus oslabio.

  „Ako bi napao nekog ko je hronični bolesnik, bio bi jako opasan”, kazao je Kon.

  Ocenio je da ublažavanje restriktivnih mera u Srbiji nije bilo prerano, već pravovremeno.

  „Sa ukidanjem vanrednog stanja se doživelo da je epidemija gotova. Epidemija će vrlo verovatno teško uskoro da se odjavi, odnosno da imamo 28 dana bez novih slučajeva. Čekaćemo tu nulu najmanje još dve nedelje, ako ne i više”, kazao je epidemiolog.

  Direktorka Instituta „Batut” Verica Jovanović izjavila je da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilna i da studentski dom i vrtić u Beogradu u kojima je registrovana infekcija nisu nova žarišta, već pojedinačni slučajevi pod strogim nadzorom.

  Ona je navela da je u prethodnom periodu u Srbiji došlo do pada broja inficiranih, ali i ocenila da popuštanje mera može dovesti do rizika prenosa infekcije, posebno u malim kolektivima.

  Dodala je da u ovom trenutku nije preporučljivo vratiti sve restriktivne mere i apelovala na samokontrolu i pooštravanje ličnog odnosa građana, održavanja fizičke distance i higijene ruku, posebno u kolektivima i prilikom grupnog okupljanja.

  S druge strane, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da će možda biti potrebno vratiti mere u gradovima i opštinama u kojima je došlo porasta broja novozaraženih.

  Dodao je i da su to mala žarišta koja ne mogu da značajno pogoršaju epidemiološku situaciju na nivou cele zemlje.

  „Ne možemo uniformno da posmatramo situaciju na teritoriji cele Srbije. Mi, ipak, imamo povećan broj zaraženih u Tutinu, Novom Pazaru, u studentskim domovima itd. Imaćemo i na drugim mestima, kao što su, na primer, zdravstvene ustanove. I tokom leta ćemo imati sporadične slučajeve zaražavanja, jer rizik jednak nuli ne postoji u prirodi“, rekao je Tiodorović za TV Nova S.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/Slobodan Miljević, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE