Vlada Srbije garant zajmova za EMS i EPS

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada Srbije garant zajmova za EMS i EPS

  Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potpisao je garanciju Srbije za dva zajma, za realizaciju dela prve faze transbalkanskog koridora Kragujevac-Kraljevo od 30 miliona evra i kredit za odlaganje pepela na termoelektrani Nikola Tesla u bloku A.

  On je, posle potpisivanja garancije u ime Vlade Srbije, istakao da je projekat koji razvija Elektromreža Srbije Transbalkanski koridor u prvoj fazi prve etape finansirala Elektromreža, a to je interkonekcija sa Rumunijom, Pančevo Rešica.

  “Druga etapa prve faze podrazumeva podizanje napona u prenosnoj mreži između Kragujevca i Kraljeva i finanisiraće se sa 30 miliona od čega je 15 miliona kredit nemačke KFW banke, donacija EU je oko sedam miliona evra, a ostatak od osam miliona obezbediće Elektromreža”, rekao je Antić.

  On je dodao da je drugi zajam od 45 miliona evra uzet za projekat odlaganja pepela na termoelektrani Nikola Tesla na bloku A.

  Vršilac dužnosti direktora Elektromreže Srbije Jelena Matejić rekla je da izgradnja prve faze transbalkanskog koridra podrazumeva podizanje prenosne mreže centralne i zapadne Srbije na naponski nivo od 400 kilovolti jer je mreža u tom delu stara oko 50 godina.

  Taj koridor, prema njenim rečima, ima dužinu od 60 kilometara, a projekat je od najvišeg značaja jer će se zameniti kompletna meža od 220 kilovata u zapadnoj Srbiji, što će smanjiti gubitke energije, a završiće se do 2019. godine.

  Ukupna dužina 400 kilovoltnog dalekovoda planiranog za izgradnju u prvoj fazi u narednih deset godina je oko 320 klometara. Povećanje instalisanih snaga u transformatorskim stanicama na koridoru u prvoj fazi gradnje vredno je 160 miliona evra.

  Direktor nemačke KFW banke za jugoistočnu Evrou Kristof Tiskens rekao je da je transbalkanski koridor dobar projekat koji bez podrške ne bi mogao da se realizuje i da je ta banka od 1,7 milijardi evra investicija u Srbiji dve trećine usmerila u energetiku.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE