Vlada USVOJILA predlog Zakona o budžetu - deficit 20 mlrd. RSD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada USVOJILA predlog Zakona o budžetu – deficit 20 mlrd. RSD

  Vlada Srbije usvojila je Predlog Zakona o budžetu za 2020. godinu kojim je predviđen deficit od 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP, saopštilo je Ministarstvo finansija.

  Ukupni prihodi su predviđeni u visini 1.314,5 milijardi dinara i rashodi u visini 1.334,7 milijardi dinara.

  Ministar finansija Siniša Mali je naglasio da je budžet za 2020. godinu razvojni i dodao da je za sledeću godinu projektovan realni rast privrede od 4 odsto, navedeno je u saopštenju.

  Što se tiče privrednog rasta u ovoj godini, ohrabruju procene za treći kvartal, po kojima privredni rast iznosi 4,7 odsto, tako da očekujemo da rast do kraja godine bude i iznad projektovanih 3,5 odsto. Ulaganje u obrazovanje i inovacije će omogućiti da Srbija nastavi sa visokim i održivim rastom ekonomije. Srbija pokazuje da može da ostvari visoke stope rasta bez obzira na usporavanje EU ekonomija”, rekao je Mali.

  Dodao je da je prema aktuelnoj Fiskalnoj strategiji projekcija javnog duga za 2020. godinu na centralnom nivou države 50,3 odsto BDP.

  Mali je istakao da je ključna karakteristika budžetske politike u 2020. godini ravnomerna, kako je naveo, raspodela fiskalnog prostora na povećanje životnog standarda, odnosno na povećanje plata i penzija za oko 1,3 odsto BDP, podsticaj rastu kroz povećanje javnih investicija, i poresko rasterećenje rada.

  Mali je ocenio da se pomenutim predlogom budžeta označava završetak procesa konsolidacije javnih finansija i označava početak razvoja.

  “U budžetu je izdvojeno 295,4 milijarde dinara naplate, kao i 581,2 milijarde na penzije za naše najstarije sugrađane. Prema tzv. švajcarskoj formuli, penzije će sledeće godine rasti za 5,4 odsto. U predlogu budžeta predviđeno je 198,9 milijardi dinara za kapitalne investicije“, rekao je Mali.

  Dodao je da se tim budžetom označava početak realizacije Nacionalnog investicionog plana.

  On je rekao da je povećan iznos za unapređenje infrastrukture za zaštitu životne sredine, kao i da je povećan iznos izdvojenih sredstava za lečenje retkih bolesti.

  Ministar je istakao i da je strateški cilj Vlade smanjenje nezaposlenosti i podsetio da će se izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, olakšati novozapošljavanje i dodao da će se na taj način Srbija će po stopi nezaposlenosti približiti zemljama EU.

  “Povećana su sredstva za ulaganje u obrazovanje i inovacije, kao i sredstva Fonda za inovacionu delatnost, a za podršku razvoja nauke udvostručena su sredstva za Fond za nauku na milijardu dinara.

  Mali je ocenio da očekuje da će sledeće godine Srbija nastaviti ubrzani razvoj i da je potvrda toga napredak na Duing biznis listi Svetske banke i to što je rejting agencija Fič povećala kreditni rejting Srbije sa “BB” na “BB+”.

  Dodao je da je rejting agencija Moody’s unapredila izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije sa “stabilnih” na “pozitivne”, navedeno je u saopštenju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE