Vlada usvojila: Svima 60, penzionerima plus 50 i nezaposlenima plus 60 EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada usvojila: Svima 60, penzionerima plus 50 i nezaposlenima plus 60 EUR

  Vlada Srbije usvojila je set predloga zakona iz oblasti finansija, među kojima su i zakonska rešenja o novčanoj pomoći građanima za ublažavanje posledice pandemije Kovid-19 u iznosu od 60 evra, kao i o dodatnoj pomoći za privrednike i najugroženije sektore i kompanije.

  Članovi vlade usvojili su Predlog zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti Kovid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

  Tim predlogom zakona uređuje se način na koji će biti napravljen i vođen Privremeni registar punoletnih državljana kojima će biti uplaćena novčana pomoć, odnosno način uplate novčane pomoći za ublažavanje posledica pandemije, kao i druga pitanja koja su od značaja za dobijanje pomoći.

  Iznos od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, moći će da dobiju državljani Srbije koji su punoletni na dan stupanja na snagu navedenog zakona, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike, poseduju važeću ličnu kartu i koji se prijave za uplatu novčane pomoći u skladu sa tim zakonom.

  Punoletni građani moći će da se prijavljuju za uplatu novčane pomoći u periodu od 28. aprila do 15. maja, i to elektronski preko portala Uprave za trezor ili telefonskim putem, preko kontakt centra.

  Korisnici penzija, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija neće morati da se prijavljuju, već će se njima pomoć uplatiti bez podnošenja prijave, a isplate će početi u maju i u novembru.

  “Prvih 30 evra biće isplaćeno u maju, a drugih u novembru. Za obe isplate, građani se prijavljuju samo jednom”, rekao je ranije ministar Siniša Mali.

  Dodao je i da će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra, što je ukupno 110 evra pomoći države, kao i da će nezaposleni dobiti dodatnih 60 evra, odnosno, ukupno 120 evra.

  Mali je rekao da se nastavljaju razgovori sa najugroženijim sektorima, posebno zanatlijama, ali i fitnes centrima, noćnim klubovima, event centrima, kao i da shvata njihovu zabrinutost.

  Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama Zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije i Predlog zakona o utvrđivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi, usled produženog negativnog uticaja pandemije.

  “Kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, obezbeđeno je dodatnih 500 miliona evra za privrednike i produžen je period raspoloživosti za godinu dana“, piše u saopštenju.

  Navodi se da je nova garantna šema namenjena prvenstveno najugroženijim delatnostima poput ugostiteljstva, putničkog transporta, hotelijerstva u gradovima i turističkim agencijama, kao i najugroženijim firmama koje su zabeležile pad poslovnih prihoda iznad 20 odsto u 2020. godini.

  SAM: Mere Vlade usmeriti na sektore kojima zaista treba pomoć

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE