Vlast očekuje godišnji pad BDP Srbije od SAMO JEDAN odsto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlast očekuje godišnji pad BDP Srbije od SAMO JEDAN odsto

  Najvažniji ekonomski rezultati Srbije i napredak najznačajnijih projekata analizirani su na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), kojom je predsedavala pemijerka Ane Brnabić.

  Vlada je saopštila da je Srbija u avgustu “zabeležila značajan rast industrije od 4,2 odsto, dok su i rezultati u poljoprivrednom sektoru bolji od očekivanih, što znači da će ova godina verovatno biti rekordna u poljoprivrednoj proizvodnji”.

  “Cilj je da Srbija bude među vodećim zemljama i ekonomijama u Evropi po privrednom rastu u 2020. godini, a na dobrom putu smo putu”, smatra premijerka.

  Ocenila je da će to što je Srbija u tri ovogodišnja kvartala “postigla uspeh, imati značajne pozitivne efekte” po privredu i da je to “još jedan dokaz da Srbija ide u pravom smeru, a da reforme i vizija Vlade daju rezultate”.

  U saopštenju se ocenjuje da su rezultati tokom avgusta bili bolji od očekivanih uprkos pandemiji koranavirusa.

  Tržište rada nastavilo je stabilan rast, tako da je broj zaposlenih u tom mesecu bio veći za 1,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

  Iako je bio očekivan pad u broja stranih turista koji su posetili Srbiju, zabeležen je rast broja domaćih turista za više od 25 odsto.

  Zbog svih tih rezultata, Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije su revidirali svoje procene BDP za celu godinu na pad od samo 1,0 odsto, piše u saopštenju.

  BDP u 2019. za 6,8 posto veći nego u 2018.

  Srbija je 2019. godine imala BDP u tekućim cenama od 5.417,7 milijardi dinara, što je u poređenju sa 2018. godinom bilo nominalno više za 6,8 odsto, a realno za 4,2 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

  Najznačajnije učešće u formiranju prošlogodišnjeg BDP imali su sektor prerađivačke industrije (13,7 odsto), sektor trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila (11,4 odsto), sektor poslovanja nekretninama, (6,9 odsto), a slede sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (šets odsto) i sektor građevinarstva (5,7 odsto).

  U 2019. godini u građevinarstvu je ostvaren je realni rast bruto dodate vrednosti (BDV) od 33,7 odsto, slede sektor informisanja i komunikacija sa 8,3 odsto, potom sektor državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja sa 7,5 odsto, sektor trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila 6,2 odsto i usluga smeštaja i ishrane sa šest procenata.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE