Volmart OTPUSTIO radnicu sa Daunovim sindromom, sad mora "DEBELO" da joj plati

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Volmart OTPUSTIO radnicu sa Daunovim sindromom, sad mora “DEBELO” da joj plati

  Najveći trgovinski lanac na svetu, američki Volmart (WalMart) moraće da plati milionsku kaznu jer je otpustio zaposlenu sa Daunovim sindromom, koja je radila u kompaniji punih 16 godina.

  Federalna porota je presudila da je Volmart prekršio Zakon o Amerikancima sa invaliditetom, optustivši radnicu Marlo Spaeth, koji boluje od Daunovog sindroma, a zbog pitanja u vezi sa njegovim radnim rasporedom.

  Samo četiri dana bilo je dovoljno sudu da dodeli Marlo 125 miliona dolara odštete, koju će trgovinski lanac morati da mu isplati.

  Predstavnik Volmarta je izjavio da se očekivalo smanjenje presude na 300.000 dolara, što je maksimalni iznos prema federalnim zakonima.

  Američka komisija za jednakost u zapošljavanju, a koja je zastupala Marlo Spaeth, predstavila je dokaze koji upućuju da je Volmart diskriminisao invaliditet oštećene.

  Prema tvrdnjama komisije, promenjeni radni raspored prouzrokovao je “značajne poteškoće” za Marlo, te da je Volmart odbio njen zahtev da je vrate na prethodni, prilagodljiviji raspored. Umesto toga, otpuštena je.

  Porota je u ovom slučaju prepoznala da je gospođa Spaeth ostala bez posla usled nepotrebne, i nezakonite, nefleksibilnosti poslodavca, objasnio je regionalni pravobranilac Gregory Gochanour.

  Iz Volmarta su poručili da njihova poslovna politika “apsolutno ne toleriše bilo kakav vid diskriminacije, te da, “iako je raspored gospođe Spaeth promenjen, ostao je u vremenskim okvirima za koje je tvrdila da je na raspolaganju”.

  Nakon otkaza, Marlo Spaeth je tražila da bude ponovo zaposlena, ali je njen zahtev odbijen.

  Nije im prvi put

  Prošle godine, Volmart je platio 20 miliona dolara na ime poravnanja u parnici prema kojoj je “test psiho-fizičkih sposobnosti nesrazmerno isključio ženske kandidate koji su konkurisali za mesto u magacinu namirnica.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE