Vrtoglave cifre: Najskuplji kvadrat u Srbiji prodat za 9.500 EUR!

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vrtoglave cifre: Najskuplji kvadrat u Srbiji prodat za 9.500 EUR!

  U Srbiji je u 2020. prodato nekretnina u vrednosti od oko 4,2 milijarde evra, što je uprkos pandemiji koronavirusa više nego u prethodne tri godine, a najskuplji kvadratni metar stana od 9.632 evra prodat je u Beogradu na vodi, objavio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).

  Kada je reč o starogradnji, najviša cena po kvadratu plaćena je 4.452 evra za stan u beogradskoj opštini Stari grad, u Ulici Kralja Petra, a stan za koji je u 2020. godini izdvojeno najviše novca, 1.461.000 evra, površine je 431 metar kvadratni i nalazi se na teritoriji opštine Stari grad, u Ulici Strahinjića bana, navedeno je u saopštenju.

  Kod prometa kuća najviše ugovorne cene ostvarene su na teritoriji opštine Savski venac, u elitnom naselju Dedinje, navodi se u saopštenju.

  Najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan je u Novom Sadu, 11.026 evra po metru kvadratnom, dok je isto prometovano garažno mesto u novogradnji na Kopaoniku imalo najviše postignute cene u obe kategorije.

  Naselja u okolini Novog Sada beleže najvišu ostvarenu cenu zemljišta namenjenog za industrijsku gradnju, kao i najvišu cenu po metru kvadratnom poljoprivrednog zemljišta.

  Nagli oporavak tržišta u drugoj polovini 2020.

  Podseća se da je 2019. ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti iznosio oko 4,1 milijardu evra, godinu pre 3,6 milijardi evra, a 2017. godine 2,97 milijardi evra.

  Kako je ocenjeno, tržište nepokretnosti u Srbiji u 2020. godini zabeležilo je uticaj epidemije koronavirusa na prelazu iz prvog u drugi kvartal, da bi u drugoj polovini godine zabeležilo nagli oporavak.

  Najveći udeo u ukupnom broju registrovanih ugovora odnosio se na kupoprodaje, 97 odsto, što je bilo dva odsto više nego 2019. godine.

  Ukupan broj ugovora koji je RGZ-u dostavljen u 2020. godini je 143.154, a kako je ocenjeno u RGZ broj dostavljenih ugovora po opštinama usaglašen sa njihovim stepenom razvijenosti.

  Najmanji broj ugovora registrovano je u aprilu i to 2.150 za celu državu, dok je nagli skok na tržištu nepokretnosti zabeležen je u junu, sa 10.774 registrovana ugovora.

  Tržište nepokretnosti je bilo najaktivnije u mesecu oktobru, kada je registrovano 13.097 ugovora, što je za 22,3 odsto više od broja registrovanih ugovora u oktobru 2019. godine, navedeno je u saopštenju.

  Četvrtina registrovanih ugovora odnosi se na promet na teritoriji 17 opština Beograda.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE