Vučić uručio Dodiku: Srbija DONIRALA respiratore Republici Srpskoj

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vučić uručio Dodiku: Srbija DONIRALA respiratore Republici Srpskoj

  Kao pomoć u borbi protiv koronavirusa, Srbija je donirala Republici Srpskoj respiratore i 10.000 zaštitnih maski.

  Medicinsku opremu uručio je predsednik Aleksandar Vučić predsedavajućem Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku.

  Vučić rekao je da tu ima 30 kliničkih respiratora, a pet transportnih za narod u RS. “To je naš poklon, to je donacija Srbije”, izjavio je predsednik.

  Vučić je istakao da u magacinu medicinske opreme u Krnješevcima imamo 545 kliničkih respiratora i još 49 transportnih respiratora, neinvanizivnih respiratora 121, aparata za anesteziju 15, infuzionih pumpi oksimetara, sterilizatora, digitralnih aparata, svih vrsta maski, dezinfeksionih sredstava…

  “Imamo 7.000 paletnih mesta. Mi smo se ponašali kao država koja ima sve, i koja ima za budućnost i koja uvek može da pomogne braći i prijateljima i svima. Važno je da pokušamo da se zajednički suprotstavimo ovoj pošasti”, naglasio je Vučić.

  Situacija u Republici Srpskoj je alarmantna. Bolnički kapaciteti su popunjeni. Prekinut je i rad ambulanti, što znači da nema redovnih pregleda i terapija za nekovid pacijente. Pomoć iz Srbije trebalo bi da makar malo popravi sliku u RS.

  Tokom čitave pandemije Beograd je slao pomoć Banjaluci – od zaštitne opreme, testova, pa sve do vakcina.

  “Svi smo mi rod”

  “Mislim da nikada nije bilo teže ni u RS, ni u BiH, ni u Srbiji. Moraćemo drastično da ubrzamo vakcinaciju i pre onih rokova koje smo sebi zadali”, naveo je Vučić.

  “Za dan ćemo doneti konačnu odluku kad krećemo u izgradnju bolnice u Novom Sadu, gde ćemo deo ovih respiratora, a deo novih da smestimo”, napominje Vučić.

  Dodaje da treba videti šta još Srbija može da pomognemo RS i BiH koliko može. “Sve što bude potrebno našem narodu i drugim narodima, mi smo spremni da pomognemo. U šahu se kaže: ‘Svi smo mi rod’ i moramo jedni drugima da pomažemo da bismo ovu pandemiju pobedili”, naveo je Vučić.

  Dodik: Bratska briga i pomoć Srbije

  Dodik je rekao da je u ponedeljak zatražio pomoć, jer je epidemijska situacija u Republici Srpskoj teška i da je sve više onih koji zahtevaju hospitalizaciju.

  “Klinički centar je svoje kapacitete već popunio, neke koje smo ranije osposobili očigledno moramo još više da to uradimo. Novih 400 mesta za boravak pacijenata koji su zaraženi kovidom moramo da opremimo, za to nam je potrebna jedna količina respiratora”, rekao je Dodik.

  Izrazio je zahvalnost Srbiji na pomoći. “Srbija pokazuje svoje liderstvo u vođenju i sprovođenju mera vezano za ovu krizu”, naveo je Dodik.

  “Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem oko mogućnosti korišćenja i kapaciteta u Srbiji i sve je to stavljeno na raspolaganje. Ono što ovde vidimo je bratska briga i bratska pomoć zahvaljujući upravo opredeljenju predsednika i njegovog tima ovom pogledu. Još jednom hvala”, rekao je Dodik.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: RTS

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE