VW isplaćuje 14,7 milijardi dolara odštete

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  VW isplaćuje 14,7 milijardi dolara odštete

  Nemačka kompanije Folksvagen (Volksewagen) postigla je sporazum o isplati 14,7 milijardi dolara odštete vlasnicima automobila u SAD, pošto je priznala da je koristila softver za lažiranje kontrole izduvnih gasova.

  Neimenovana osoba upoznata sa slučajem izjavila je u ponedeljak da je Folksvagen pristao da popravi ili otkupi automobile u koje je ugrađen sporni softver i da svakom vlasniku plati do 10.000 dolara.

  Deset milijardi dolara je predviđeno za popravku ili otkup oko 475.000 automobila, kao i za dodatno obeštećenje između 5.000 i 10.000 dolara za svakog vlasnika.

  Sporazum predviđa i uplatu 2,7 milijardi dolara u fondove za zaštitu životne sredine i još dve milijarde dolara za istraživanje zelene tehnologije.

  Zvanična odluka o sporazumu o isplati odštete trebalo bi danas da bude saopštena, a pre toga dogovor mora da odobri sudija. Vlasnici automobila mogu da odbiju ponudu Folksvagena i da privatno tuže kompaniju.

  Sporni autmobili sa dvolitarskim dizel motorima programirani su da uključe softver za kontrolu emisije izduvnih gasova na testovima a isključe ga tokom normalne vožnje.

  Istražitelji su utvrdili da su ti automobili emitovali 40 veću koncetraciju izduvnih gasova od predviđenih što može da izazove disajne probleme kod ljudi.

  Ovim sporazumom nije uključeno oko 90.000 automobila s trolitarskim dizel motorima koji su imali ugrađenu drugu verziju problematičnog softvera.

  Nemački proizvođač autmobila se suočava i sa mnogim drugim kaznama i mogućim kriminalnim optužbama, pošto je priznao da je proizveo 11 miliona vozila širom sveta sa dizel motorima u koje je ugrađen softver koji prikazuje lažne podatke na testovima emisije štetnih gasova.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE