WEF: Narednih godina nastavak trenda zamene ljudskog rada automatizacijom i robotima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  WEF: Narednih godina nastavak trenda zamene ljudskog rada automatizacijom i robotima

  Svetski ekonomski forum (WEF), organizacija najpoznatija po godišnjem okupljanju bogatih i uticajnih u Davosu, objavila je izveštaj koji se bavi očekivanim kretanjima na tržištu rada u naredne četiri godine, a kojim predviđa nastavak trenda zamene ljudskog rada automatizacijom i robotima.

  Izveštaj nazvan ‘Budućnost poslova’ drugi je takav (prvi je objavljen 2016.) i rezultati se baziraju na anketi sprovedenoj na globalnom uzorku više od 300 kompanija koje zapošljavaju 15 miliona ljudi.

  Izveštaj predviđa da će do 2022. godine čak 54 odsto svih danas zaposlenih morati da se ili prekvalifikuje ili dodatno obrazuje kako bi zadržali svoje radno mesto.

  Među znanjima i veštinama za koje se očekuje da će im porasti značenje su analitičko razmišljanje, inovacije, tehnološki dizajn, programiranje, savladavanje novih tehnologija i mnogi drugi.

  Najveći porast potražnje biće za zanimanja poput analitičara podataka, softverskih inženjera ili stručnjaka za društvene medije i e-trgovinu.

  Glavni pokretači promena su sveprisutni mobilni internet visokih brzina, veštačka inteligencija, široko prihvatanje analize velikih količina podataka i tehnologije (informatičkog) oblaka.

  Istraživanje je otkrilo da od ukupnog radnog vremena danas, 29 odsto otpada na rad mašina i robota, a očekuje se da će do 2022. godine taj udeo porasti čak na 42 odsto.

  Izvor: tportal

  Foto: Pixabay

  Piše: T. K.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE