Whats App STAJE NA KRAJ dezinformacijama: Stop za masovne poruke

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Whats App STAJE NA KRAJ dezinformacijama: Stop za masovne poruke

  Facebook, u čijem je vlasništvu i WhatsApp, je najavio da će da ograniči širenje dezinformacija preko ove aplikacije za ćaskanje, a koje se tiču koronavirusa.

  Korisnici WhatsApp-a će odsad moći da proslede poruku samo jednom korisniku kako bi se ograničila njihova cirkulacija.

  „Znamo da brojni korisnici prenose korisne informacije, kao i smešne video snimke, razmišljanja i molitve koje su im važne”, navodi kompanija čiju aplikaciju koriste dve milijarde ljudi.

  „Ipak, primetili smo značajan porast deljenja poruka koje mogu da doprinesu širenju lažnih informacija”, kažu  u kompaniji.

  Ova promena ne sprečava u potpunosti široko prosleđivanje, jer poruke ipak mogu da se prenesu koliko god puta korisnik pritisne dugme za slanje.

  Međutim, problem je u tome što zbog šifriranja koje WhatsApp koristi, kompanija ne može da vidi sadržaj poruka koje su poslate preko ove platforme. To ih sprečava da koriste iste strategije koje koriste Facebook ili Twitter, a koje mogu da umanje štetni sadržaj koji je označen.

  Ali ubacujući ova ograničenja u čitav proces slanja, kompanija se nada da će da uspori neke od najprisutnijih poruka na svojoj platformi, poput neistinitih teorija zavere da je koronavirus povezan s 5G mrežom.

  Aplikacija je 2019. godine ograničila broj slanja poruka na maksimalno pet brojeva odjednom i garantuje da je to dovelo smanjenja prosleđenih poruka širom sveta za 25 odsto.

  Ipak, privatnost komunikacije tehnički otežava obuzdavanje širenja teorije zavere i drugih opasnih ideja, posebno u periodu pandemije.

  U Velikoj Britaniji tvrde da društvenim mrežama kruži apsurdna teorija prema kojoj se novi koronavirus širi mrežom mobilne telefonije 5G, dok u Africi WhatsApp aplikacijom kruže informacije o ispiranju usta ocatom koji navodno ubija Covid 19 kao i tvrdnje da su crni ljudi otporniji na zarazu.

  Upotreba ove aplikacije je u poslednje vreme značajno porasla, prenosi SEEbiz.

  Između ostalih, i Svetska zdravstvena organizacija i više od 20 ministarstava zdravstva koriste WhatsApp za objavu informacija o pandemiji i poslali su već više od 100 miliona poruka.

  Izvor: SEEbiz/BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE