Za 10 godina 310.000 Hrvata otišlo u Nemačku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za 10 godina 310.000 Hrvata otišlo u Nemačku

  Čak 79 odsto Hrvata koji su se u Nemačku odselili od 2013. godine, kada je Hrvatska ušla u Evropsku uniju, do danas zadovoljno je svojim novim životom u toj zemlji, a samo je tri procenta nezadovoljnih.

  To potvrđuje i kontrolno pitanje, prema kojem 65,2 odsto iseljenika nije zažalilo što se odselilo u Nemačku, a 80 odsto tvrdi da su im se ispunila očekivanja.

  Samo 15 procenata ih razmišlja o povratku u Hrvatsku u nekom kratkoročnom ili srednjeročnom periodu, 45 odsto bi se eventualno vratilo samo kada budu u penziji, dok 40 odsto ispitanika tvrdi da povratak ne dolazi ni u kom slučaju u obzir.

  To su rezultati iz istraživanja “Percepcija iseljenika o Hrvatskoj” koje je naučnik doc. dr. sc. Tado Jurić s Odeljenja za istoriju Hrvatskog katoličkog univerziteta sproveo u Nemačkoj na uzorku od 1.200 ispitanika 2018. godine i 534 ispitanika ove godine, prenosi Slobodna Dalmacija.

  Upravo u Nemačku od 2013. do danas se iselilo oko 310.000 hrvatskih državljana, što je 85 odsto ukupnog broja iseljenih u tom razdoblju. Uz to ih se, napominje Jurić, oko 20.000 odselilo u Irsku, isto toliko u Austriju, te još oko 20.000 u ostale zemlje.

  Danas su visokoobrazovani, zaposleni i osobe u braku znatno skloniji migraciji, što ranije nije bio slučaj. Dominantno obeležje ovog iseljeničkoga talasa je, dodaje, iseljavanje kompletnih porodica, što je ranije takođe bilo retko.

  Najveću sklonost migracijama iskazuju ljudi u dobi između 20 i 35 godina, koji predstavljaju najproduktivniji deo društva.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Ivan

   Nije Hrvata već 310.000 hrvatskih državljana, što je bitna razlika, jer u to spadaju i Srbi s hrvatskim državljanstvom i Hrvati iz BIH ...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE