"Za našu braću": Vučić predao Zaevu 4.680 doza vakcina (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Za našu braću”: Vučić predao Zaevu 4.680 doza vakcina (FOTO)

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predao je na graničnom prelazu Tabanovce 4.680 doza Fajzerovih vakcina premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu.

  Uprkos hladnom vremenu i obilnim snežnim padavinama, predsednik Srbije i premijer Severne Makedonije su prisustvovali primopredaji prvog kontigenta vakcina, koji Srbija donira toj zemlji.

  “To je u prvoj fazi. Mislim da je to lepa vest za našu braću”, rekao je Vučić.

  Vučić je rekao da je kompanija Fajzer tražila da se vakcine predaju po svim procedurama. U pitanju je polovina od ranije dogovorenih oko 8.000 doza koliko ce Srbija obezbediti Severnoj Makedoniji.

  “Srbija u ovome nema drugih interesa sem prijateljstva prema gradjanima Severne Makedonije, ništa nas ne zanima osim uvećanja ekonomske razmene i da živimo kao najbolji prijatelji. Ovo je poklon koji biste i vi nama dali jer ako komšija nije zadovoljan, ne možete ni vi biti zadovoljni”, rekao je Vučić.

  Na skupu je rečeno da će tim vakcinama početi imunizacija u Severnoj Makedoniji, a Zaev je izrazio zahvalnost i rekao da je to “dragocen čin” solidarnosti države i građana Srbije.

  “To je prijateljska pružena ruka, podrška i prva pomoć Makedoniji, dok ne stignu vakcine koje je poručila”, rekao je Zaev.

  On je rekao da je ova pomoć tradicija regiona, da prvu ruku pomoći pruže komšije i dokaz velike solidarnosti među tradicionalno prijateljskim zemljama – Srbijom i Severnom Makedonijom.

  Vučić je rekao da je Srbija vakcinu želela da pokloni i ranije, ali da je morala da ispuni veoma složene i kompleksne procedure, da ne bi trpela sankcije.

  Vakcina je trebalo da bude uručena 11. februara, ali je tada odložena, jer nije bila dobijena saglasnost kompanije Fajzer, čije se vakcine doniraju.

  “Srećan sam što smo mogli da pomognemo našoj braći i prijateljima. Srbija nema drugih interesa, već pokazuje prijateljstvo prema građanima Severne Makedonije”, poručio je Vučić.

  On je istakao da je to najobičniji poklon za koji je siguran da bi i Severna Makedonije uručila Srbiji, te na engleskom rekao da se pravi prijatelji poznaju u nevolji: “Friend in need is a friend indeed”.

  Vučić je ukazao da, po ugovorima sa Fajzerom, piše da se nema pravo da se vakcina otuđuje i da nekom drugom, ali da su rešeni ti ugovorni problemi.

  Po 10.000 dinara adnicima koji su učestvovali u vakcinaciji

  Vučić je istakao da je do sada u Srbiji iskorišćeno oko 840.000 doza vakcina za 635.000 ljudi, zahvalio zdravstvenim radnicima i najavio onima koji učestvuju u vakcinisanju dodatnu jednokratnu pomoć od 10.000 dinara.

  Na pitanje o vakcinama iz EU, Vučić je rekao da će te vakcine značiti kada stignu, jer će i tokom leta ljudi morati da se vakcinišu.

  On je najavio da u ponedeljak u Srbiju stiže 41.000 doza vakcine Fajzer, a da se u narednim danima očekuje i dolazak vakcina AstraZeneka.

  Svi radnici koji su učestvovali u vakcinaciji stanovništva dobiće pomoć u iznosu od 10.000 dinara, najavio je predsednik i zahvalio svim zdravstvenim radnicima koji su učestvovali u vakcinaciji.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: BIZLife, Agencije

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE