Za profesora iz Niša nagrade, ali ne i posao za stalno

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za profesora iz Niša nagrade, ali ne i posao za stalno

  Jedan profesor srpskog jezika obratio se putem društvenih mreža resornom ministru Branku Ružiću, tražeći objašnjenje zašto nije prošao na konkursu za prijem u stalni odnos, a primljen je, kako tvrdi, kandidat sa “tanjom” biografijom od njegove.

  Pismo koje je profesor Milan Petrović objavio na svom Fejsbuk profilu, za kratko vreme je imalo više od 1,7 hiljada deljenja i skoro četiri hiljade reakcija.

  Petrović se predstavio kao profesor srpskog jezika i književnosti, koji je trenutno zaposlen u Nišu u Gimnaziji “Svetozar Marković”, u kojo je četiri od skoro osam godina svog staža u prosveti.

  Kako tvrdi, “spada u onu nesretnu generaciju koja se za posao počela prijavljivati baš one godine kada su konkursi prestali i počela zabrana zapošljavanja”, zbog čega je brojne radne dane provodio kao zamena.

  Uz sve to, opisuje koje sve aktivnosti je podrazumevao “zamenski” rad, kako je predano radio svoj posao, posvećen deci, i unosio razne novine tokom svog, očigledno bogatog radnog iskustva.

  Međutim, dalje navodi kako nije prošao na javnom konkursu za prijem u stalni radni odnos, a odbijen ne, kako tvrdi, bez obrazloženja i objašnjenja po kom osnovu je odabran drugi kandidat.

  “Danas sam pogledao dokumentaciju, video i svoju i biografiju pobedničkog kandidata, i malo je reći da mi je preselo. Zapisnik je propisno zapečaćen, a u rešenju ni reči objašnjenja čime su se vodili u odlučivanju. Ne znam ni sam čime bi se mogli rukovoditi: imam bolji prosek na studijama, brojnije i važnije rezultate u radu, čak i izazovni socijalni status, jer vodim računa o detetu s retkom bolešću, što sve kolege u školi znaju. Zbog svega toga sam danas, po prvi put, u svoju školu ušao s advokatom.”

  Svoj tekst završava sa brojnim pitanjima koje postavlja ministru Ružiću, od kojih prvo glasi “da li nam zaista treba kvalitetno obrazovanje u Srbiji”, a završava pitanjem “ima li mesta za njega u prosveti”.

  “Verujem da ste zauzeti, pa će mi lično biti dovoljno da odgovorite na ovo jedno s početka jer Vi morate to znati: ima li i gde je mesto za ovakve kao što sam ja u srpskoj prosveti?”, zaključio je Milan Petrović, uz napomenu da je nastavnik i laureat nagrade “Najbolji edukatori Srbije” za 2020. godinu.

  Бићу кратак и, верујте, г министре Branko Ružić, захвалан на сваком одговору, а моје питање је једно и једноставно: Има…

  Posted by Milan Petrovic on Петак, 12. фебруар 2021.

  Izvor: BIZLife/FB/Milan Petrović

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE