Za šest godina Srbija "POMOGLA" investitore sa pola milijarde EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za šest godina Srbija “POMOGLA” investitore sa pola milijarde EUR

  Savet za borbu protiv korupcije preporučio je Vladi Srbije da subvencije, podsticaje i olakšice planira po prioritetima od nacionalnog značaja iz realnih izvora, a ne novim zaduživanjem, i da preispita dodelu subvencija i skupih olakšica stranim investitorima.

  “Кakva je svrha subvencija, datih pre svega stranim investitorima koje od 2014. do prve polovine 2020. godine samo u direktnim davanjima iznose preko 500 miliona evra, ni jedna nadležna institucija nije pružila odgovor”, naveo je Savet u Izveštaj o podsticajima, subvencijama i olakšicama u Srbiji koji je dostavljen Vladi.

  Ukazano je da je budžetom za 2020. godinu za subvencija bilo planirano 95,8 milijardi dinara, da bi se taj iznos kroz dva rebalansa budžeta povećao na 278,2 milijarde dinara.

  “Ovako veliko povećanje izdataka po osnovu državne pomoći nije bilo planirano u budžetu za 2020. godinu pa se jedino može obezbediti iz kreditnih sredstava, gde su uslovi kreditiranja nedostupni javnosti i gde bi za trošenje tih sredstava morala postojati dodatna odgovornost”, ocenio je Savet.

  Predlog Saveta je da se subvencije, podsticaji i olakšice ugovaraju u skladu sa Zakonom o budžetu i da se ne menjaju brojnim uredbama u toku tekuće godine.

  “Nadležne institucije, preko kojih se realizuje državna pomoć, treba da urade analizu predhodno dodeljene državne pomoći i utvrde efekte te pomoći, kako bi se politika raspodele novih sredstava menjala u zavisnosti od predhodno postignutih rezultata”, naveo je Savet u izveštaju.

  U tom izveštaju, objavljenom na sajtu Saveta (antikorupcija-savet.gov.rs) ocenjeno je da Vlada treba da kontroliše da li je državna pomoć koju dobijaju mikro, mala i srednja preduzeća potrošena na one namene za koje je bila opredeljena i da prioriteti treba da budu proizvodne, a ne uslužne delatnosti kao što je slučaj sada.

  Subvencije domaćim investitorima

  Preporuka Saveta je i da se veće subvencije odobravaju za zaštitu životne sredine, kao i poljoprivredu i vodoprivredu.

  Savet smatra da treba da budu subvencionisani domaći investitori koji bi ulagali u proizvodnju prehrambenih proizvoda i da im država pomogne u plasmanu te robe.

  Poreska uprava bi, po oceni Saveta, trebalo da učini javnosti dostupnim sve podatke koji se odnose na poreske olakšice po nazivu korisnika, imajući u vidu da su to sredstva svih građana Srbije.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE