"Zabrana MHE u zaštićenim zonama, ali DA SE ZNA i zašto"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Zabrana MHE u zaštićenim zonama, ali DA SE ZNA i zašto”

  Novim Zakonom o obnovljivim izvorima energije izgradnja svih hidroelektrana u zaštićenim područjima prvog, drugog i trećeg stepena zaštite biće zabranjena, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

  Biće zabranjena gradnja običnih malih hidroelektrana, derivacionih malih hidroelektrana i svih drugih hidroelektrana, uključujući i velike, naglasila je ministarka.

  Predlog zakona o obnovljivim izvorima energije nalazi se u skupštinskoj proceduri i ministarka je najavila de će se o njemu raspravljati ove nedelje.

  Naglasila je kako javnost treba da zna razloge zabranjivanja izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima Srbije.

  “Radimo to zbog toga što u prethodnom periodu izgradnja malih hidroelektrana (MHE) činjena vrlo nesavesno, pa smo mi došli u situaciju da jedan generalno dobar izvor, jer MHE daju određenu količinu električne energije, a pogotovo su značajne za manje i udaljene predele, da moramo da ih zabranimo”, izjavila je Mihajlovićeva.

  Nema ko nije kriv?

  Objasnila da je nesavesnog ponašanja bilo na svim nivoima, od lokalnog do državnog.

  “Imali smo situaciju da su jedinice lokalnih samouprava donosile planske akte, a da nisu vodile računa o tome gde su tačno i kakve su te lokacije, i šta se to vremenski promenilo u samim rečnim vodotocima, pa su davale određene dozvole za lokacije koje suštinski nisu ni trebale da dobiju dozvolu”, izjavila je ministarka energetike.

  Dodala je da je zatim bilo nesavesnih investitora koji su gradili MHE ne poštujući građevinske dozvole.

  “Pa smo imali situaciju da je Zavod za zaštitu prirode davao jedno odobrenje, pa povlačio to odobrenje, pa davao druge dozvole, što nikako nije smelo da se dešava. Pa smo imali mnogo toga što je dovelo s pravom do svih onih problema u nekim lokalnim samoupravama gde su meštani reagovali”, rekla je Mihajlovićeva.

  Zaključila je da se u prethodnom periodu ni nadležni državni organi nisu ponašali odgovorno.

  Imali smo i ćutanje tada nadležnih ministarstava kao što je Ministarstvo za zaštitu životne sredine, kao i tadašnje Ministarstvo rudarstva i energetike. I sve nas je to na kraju dovelo u ovu situaciju da zabranjujemo hidroelektrane”, rekla je ministarka Mihajlović.

  Izvor: Agencije, BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE