Zakon o agencijskom zapošljavanju POVEĆAO broj zaposlenih

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zakon o agencijskom zapošljavanju POVEĆAO broj zaposlenih

  Broj zaposlenih radnika na odredjeno i neodredjeno vreme u Srbiji povećan je od 1. marta od kada je stupio na snagu Zakon o agencijskom zapošljavanju, ali bez njenog posredovanja, rekao je ekonomski savetnik sindikata UGS “Nezavisnost” Zoran Ristić.

  On je za Betu rekao da je razlog povećanog zapošljavanja bez posredstva agencija to što su izjednačena prava radnika zaposlenih preko agencija i direktno angažovanih bez njihovog posredovanja.

  “Radnici koji su pre usvajanja Zakona o agencijskom zapošljavanju angažovani preko agencija nisu imali pravo na godišnji odmor, bolovanje, topli obrok, nadoknadu za prevoz i druga prava iz radnog odnosa, a tim zakonom je njihov radni status izjednačen sa pravima zaposlenih u firmama”, rekao je Ristić.

  Sada je, kako je ocenio, potrebno iz Zakona o radu izbaciti odredbu koja dozvoljava da poslodavci na povremenim i privremenim poslovima mogu godišnje angažovati radnike do 120 dana.

  “Nadamo se da je donošenje Zakona o agencijskom zapošljavanju samo uvertira i da sledi izmena odredbe Zakona o radu koja dozvoljava angažovanje radnika na povremenim i privremenim poslovima do 120 dana godišnje”, rekao je Ristić.

  Istakao je da sada treba pratiti šta se dešava u praksi jer, dok na jednoj strani firme primaju radnike na određeno i neodređeno vreme i isključuju agencije iz posredovanja, na drugoj strani postoje firme koje su našle način da zaobiđu propise.

  Ristić je rekao da pojedine kompanije i dalje angažuju radnike na povremenim i privremenim poslovima pod istim uslovima kao ranije preko agencija, samo što to sada čine preko ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa preduzećima koje osnivaju vlasnici agencija ili preko studentskih i omladinskih zadruga.

  On je rekao da ostaju kritike tog sindikata na Zakon o agencijskom zapošljavanju kojim je omogućeno da one radnike koje zaposle u stalni radni odnos mogu da šalju na poslove kod više poslodavaca, “tako da oni ne znaju gde će ići na posao kada se probude”.

  “Predlagali smo i da firma preko agencije može da zaposli najviše deset odsto u odnosu na broj ukupno zaposlenih, ali to nije prihvaćeno pa ko bude i dalje uzimao radnike preko agencije nema ograničenja i može sve angažovati preko agencije”, rekao je Ristić.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE