Zakonima FIZIKE izračunao koliko se novca OPERE godišnje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zakonima FIZIKE izračunao koliko se novca OPERE godišnje

  Tim naučnika sa Tehničkog univerziteta u Beču je analizirao protok prljavog novca pomoću relativno jednostavnih statističkih modela, inspirisanih fizikom, te došao do zaključka da se za godinu dana u svetu opere novac u približnoj vrednosti od 2,3 milijarde američkih dolara.

  Prihodima od kriminalnih aktivnosti, poput krijumčarenja droge i korupcije, gubi se svaki trag dok se novac ne opere. To prouzrokuje visoke ekonomske troškove, a i rešavanje kriminalnih radnji je otežano.

  Još nije moguće dati precizne podatke o tokovima prljavog novca, međutim Tehnički univerzitet u Beču bavio se analizom podataka holandskih poreznih uprava o sumnjivim novčanim transakcijama. Naučni tim uzeo je u obzir i druge parametre poput nastojanja država da primene smernice protiv pranja novca.

  Na osnovu tih podataka razvijen je statistički model koji opisuje od kojih parametara zavise tokovi prljavog novca.

  Tokovi prljavog novca i gravitacija

  Prof. dr Mihael Gecner (Michael Getzner) sa Tehničkog univerziteta u Beču tokove prljavog novca upoređuje sa gravitacijom: “Zanimljivo je da oni imaju mnogo toga zajedničkog sa gravitacijom. Snaga gravitacije između dve planete raste sa njihovom masom, a smanjuje se sa kvadratom udaljenosti.”

  Slično se događa i sa pranjem novca: “Što je jača ekonomija neke zemlje, to su jači novčani tokovi, ali i volumen sumnjivih transakcija opada podudarno sa kvadratom udaljenosti. Upravo udaljenost igra važnu ulogu u kriminalnim aktivnostima. Pranje novca iziskuje lične kontakte, direktnu komunikaciju i kriminalne mreže koje su prostorno blizu”, objašnjava Gecner, prenosi portal Klix.

  Nijedan statistički model ne opisuje stvarnost u potpunosti, ali je naučni tim u Beču uz pomoć samo nekoliko parametara uspeo da dođe do potrebnih podataka. Njihov model je primenljiv i u drugim zemljama.

  Izvor: Klix.ba

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE