Zakup poslovnog prostora skuplji u Beogradu nego u regionu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zakup poslovnog prostora skuplji u Beogradu nego u regionu

  Slaba raspoloživost slobodnih kancelarija, koja je trenutno ispod četiri odsto, čini Beograd skupljim od suseda u zakupu poslovnog prostora, rečeno je danas iz konsultantske kuće za nekretnine CBRE.

  Prosečna cena mesečne rente koja se u prethodnoj godini kretala od 15,5 do 16,5 evra po kvadratu, zadržaće se i tokom 2019 godine, dok se pad cena zakupa do pet odsto očekuje 2020, prognoziraju u CBRE.

  Kako je novinarima rečeno, u ovom trenutku, na postojećih 450.000 kvadrata u poslovnim zgradama, gradi se 140.000 novih kvadratnih metara A klase i očekuje se da će tokom 2019. godine biti dovršena gradnja 60.000 kvadratnih metara. To će povećati raspoloživost slobodnog poslovnog prostora blizu 10 odsto, što je minimum za privlačenje više velikih zakupaca. Najveći deo biće koncentrisan na Novom Beogradu.

  Iz te konsultantske kuće su istakli da u Beogradu, u svakom trenutku, postoji potražnja za 100.000 kvadratnih metara stambenog prostora više nego što se trenutno nudi, a sve što se izgradi odmah se i proda.

  Prosečna cena stanova u prethodnoj godini bila je 1.190 evra po kvadratnom metru u starogradnji i 2.050 evra po kvadratu u novogradnji, što je poskupljenje za sedam odsto u odnosu na 2017. godinu. Iako je tržište u ovom segmentu nekretnina veoma aktivno, u konsultanskoj kući za nekretnine CBRE kažu da će prodajne cene u narednom periodu ostati stabilne.

  Tokom prvih deset meseci 2018. godine u Beogradu su izdate građevinske dozvole za više od 700.000 metara kvadratnih prostora različitih kategorija. Time je, pored ostalog, planirana izgradnja oko 2.000 novih stanova.

  “Iako poslednjih par godina cene beleže trend rasta, prodaja stanova je u ekspanziji. Većina njih se kupuje pre završetka roka za izgradnju, a čak 82 odsto stambenih jedinica prodaje se za keš. Međutim, potražnja i dalje prevazilazi ponudu. Kao i do sada, najskuplji stanovi biće na Vračaru, Starom Gradu i Savskom Vencu”, objasnio je  generalni direktor konsultantske kuće za nekretnine CBRE, Endru Pirson.

  Kada je reč o ceni kvadrata u prestonicama u regionu, stanovi su skuplji u Zagrebu, Ljubljani i u nekoliko primorskih turističkih centara, dok su cene stanova u Sarajevu, Podgorici i Skoplju niže od cene kvadrata u Beogradu.

  Povećana gradnja uticaće na cenu zakupa jedino u maloprodaji.

  Gradnja u maloprodaji ostaje fokusirana na Beograd i tržne centre velikog formata. Sa trenutnim stopama slobodnog prostora od skoro nula odsto, cene zakupa su i do 40 odsto veće od pojedinih gradova u regionu.

  “Na postojećih 150.000 kvadrata u prestonici, biće dodato još 34.000 kvadrata u 2019. i 137.000 kvadrata  u 2020. godini i tu mislimo na moderne tržne centre, odnosno tržne centre zapadnog tipa. Povećanje količine dostupnog prostora usloviće ulazak novih brendova na tržište i intenziviranje njihovih aktivnosti. Smanjenje postojećih cena rente, koje se sada kreću od 27 do 29 evra po kvadratu mesečno, za do 20 odsto od 2021. godine u krajnjem će omogućiti i zakupcima da ponude jeftiniju robu kupcima“, ocenio je Pirson.

  Analizirajući region u CBRE ističu da će u 2019. godini od ključne važnosti biti privlačenje novih kupaca u sve zemlje jugoistočne Evrope, sa fokusom na kancelarijski prostor, a Zagreb, Beograd i Sofija poseduju nekretnine koje bi trebalo da se pokažu kao atraktivne.

  CBRE je najveća konsultantska kuća iz oblasti nekretnina na svetu, sa prihodom od 14,2 milijarde dolara u 2017. godini. Zapošljava više od 80.000 profesionalaca koji pružaju svoje ekspertske usluge investitorima i zakupcima u 450 poslovnica, smeštenih u preko 100 zemalja (ne računajući povezane kompanije).

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE